Pengar i gula plastpåsar…

Ledare • Publicerad 24 september 2012

Vi har knappt hämtat oss och fått ner pulsen på normalläge efter alla avslöjanden om det glada festandet i landets olika byråkratborgar, förrän nästa helt osannolika historia i den svenska byråkratvärlden briserar.

En av landets viktigare institutioner, Försvarsmakten, som förhoppningsvis ska se till att vi kan verka och sova inom någotsånär tryggade gränser i en alltmer galen värld (fast vi har våra tvivel…) har en liten skojig gren på sitt stora träd – totalförsvarets forskningsinstitut – FOI.

Tidigare har Sveriges Radios eko-redaktion ”avslöjat” en mängd skumraskaffärer där grundbulten var uppbyggandet av en hemlig vapenfabrik i diktaturen Saudiarabien. Nå, det hela slutade med att vi som bekant bytte försvarsminister. Från Tolgfors som inte ens hade gjort lumpen, till en proffsofficer vid namn Karin Enström (M).

I efterdyningarna av Saudiaffären träder nu en (säkert förfördelad) tidigare FOI-anställd, Dick Sträng, fram och berättar hur det gick till när han grundade FOI:s hemliga bulvanföretag SSTI, som skulle sköta kontakterna med Saudi om den planerade fabriken.

Dick Sträng fick, enligt egen utsago, en platskasse full med femhundringar, totalt 250 000 kronor, för att dra igång det superhemliga bolaget SSTI. Pengarna lånade FOI av den militära underrättelsetjänsten MUST, som bokförde stålarna som utbetalda reseräkningar och andra kvitton.

Plastpåsen var för övrigt gul och prydd med en rosa gris.

Order om pengar och hur det skulle hanteras – den gula grispåsen – kom från dåvarande generaldirektören Madelene Sandström. Det vill säga samtliga med någon insyn i dessa supermegahemligaste av hemliga operationer, säger det. Inklusive Dick Sträng.

Själv säger hon i en sr-intervju att hon inte har en aaaaaning om vad det rör sig om:

”Jag har inget minne av detta – och det borde jag ha.”

Och hur reagerade rättsväsendet?

Självklart lade åklagarmyndigheten ner en förundersökning om trolöshet mot huvudman som FOI:s nuvarande generaldirektör, Jan-Olof Lind, initierat.

Ja, vad säger man? Det fattas bara Hasse Alfredssons förgiftade strumpa (agent Lindeman) och förstås namnet på operationen. Den gick under det jättesuperhemliga kodnamnet Simoom, vilket sägs vara en ”brännhet ökenvind”. (Fast vi har för oss att den brännheta vinden kallas Hamsin).

Är det någon som inte tror att rågarvet går som en löpeld runt om i Europa och i världen?

Vi fnissar förstås också, men skrattet borde fastna i halsen när vi betänker att det faktiskt är landets säkerhet som det rör sig om…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.