Annons

Pedagogiska luncher räddar människoliv

Ledare • Publicerad 16 maj 2013

Jag bönar och ber!

Snälla, tänk om!

Annons

Borgholms kommun kan rädda liv genom att låta lärare äta skolmat tillsammans med eleverna.

Ja, jag tar verkligen i från knäna. Det handlar verkligen om liv.

Jag talar av egen erfarenhet. En familj där en familjemedlem någon gång drabbats av ätstörningsproblem blir aldrig någonsin den samma.

Den oro och den ångest som drabbar alla i familjen när en av familjemedlemmarna sliter med sin mat, är inte något jag önskar min värsta fiende.

Borgholms kommun, tänk om!

En skolmatsportion kostar i runda slängar fem kronor. Fem kronor!

Jag vet att det måste sparas pengar. Borgholms kommun blöder. Det gäller att få stopp på flödet.

Men snälla, inte barnen! Och inte de utsatta barnen!

För mig handlar det inte om några ynka kronor i löneförmån för lärare. Jag tycker ibland att debatten kan bli så snedriven. Det är närmast så att lärare anses snikna för att de inte kan betala sina egna luncher.

Snikna människor finns i alla yrkeskårer, lärare är säkert inget undantag.

Annons

Men att lärare slår larm om att de inte längre får äta av skolmaten ser jag som ett tecken på en engagerad lärarkår, snarare än snålhet.

Jag är så innerligt tacksam för den pedagogiska personal som genom åren stöttat vår familj. Att de har suttit med vid skolluncher, att de har stöttat, tröstat och berömt, är jag dem evigt tacksamma, från botten av mitt hjärta!

Utan all denna uppmuntran från förskolelärare, fritidspedagoger och lärare i den för många barn så traumatiska skolmatsmiljön vet jag faktiskt inte riktigt hur vi skulle ha klarat oss.

Indragna pedagogiska luncher är som ni själva har räknat ut en försvinnande liten del i den kommunala budgeten. En femma per lärare och klass om dagen.

Siffror kan förstås ställas emot varandra.

I det här fallet skolmats-femman mot räkningen från Bup, Barn-och Ungdomspsykiatrin. Jag är inte säker, jag kan ha fel, men jag tror nog att det i slutändan skulle kunna bli ett nollsummespel.

Och då ska sägas att skolmats-femman vore en betydlig tidigare och humanare insats, än att låta barn och ungdomar må dåligt i väntan på redan ansträngda Bup-insatser.

Ekonomi i balans - ja.

Låta det gå ut över utsatta barn - nej.

Tänk om!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons