Annons

Partipiskan viner i ÖP

Ledare • Publicerad 3 februari 2012

Intervjuer med politiker kan ta de mest underliga svängar. Ofta får man bara de sedvanliga korrekta flosklerna eller plakatuttrycken till svar. Ibland kan det bli långa utläggningar till svar på något som inte ens efterfrågats.

Det händer (dock alltför sällan) att frågeställare och utfrågad politiker finner varandra och kan hamna i långa intressanta samtal som därefter kan komprimeras i en förhoppningsvis lika intressant och upplysande artikel.

Annons

Somliga intervjuer kan bli ganska långrandiga, medan andra av olika anledningar riskera att  bli korta.

En av de kortaste i genren publicerar Ölandsbladet idag.

Ämnet är känsligt och pikant och den intervjuade, partiledare Per Lublin (ÖP) i Borgholm, känner sig uppenbarligen inte helt bekväm över att vara i fokus.

Ölandspartiet som gärna vill framstå som ett uppstickarparti där alla vinddrivna existenser på såväl det reella som intellektuella planet får plats och där takhöjden är någonstans i himlahöjd, har plötsligt fått andra rutiner.

Enbart partiledaren, kamrat Per Lublin får numera uttala sig i media när det gäller ”partiets och kommunens allmänna frågor”.

Lustig nog vill han dock inte svara på den självklara frågan: varför?

En av antikens filosofer, Diogenes – ni vet, han i tunnan) ställer en i sammanhanget relevant fråga: ”Varför inte piska läraren om eleverna uppför sig illa.”

Så, Bodil Rosengren och alla ni andra fram med oxhudspiskorna…

***

Vi upplever nu den värsta köldknäpp som parkerat över vårt land sedan 2001. Köldrekorden står som spön i backen (Kvikkjokk minus 42…), likaså snön.

Annons

Vad händer, förutom att tågtrafiken hackar?

Jo, plötsligt stängs fyra (4) kärnkraftverk – Oskarshamn 1 och 3, Ringhals 2 samt Forsmark 3.

Är det för mycket begärt med en förklaring?

***

Astra Zeneca aviserade under torsdagen att man ämnar avveckla hela forskningsenheten med  inriktning på neurologi och med 1 200 anställda i Södertälje. Ett dråpslag mot inte bara Södertälje utan all medicinsk forskning och läkemedelstillverkning i landet.

Statsminister Reinfeldts tidigare uttalande om att ”företagen är ett särintresse och ska behandlas som ett sådant” låter i sammanhanget inte särskilt begåvat.

Om nu svenskt näringsliv är ett särintresse, vad är då inte ett särintresse?

Nej, vi efterlyser en engagerad näringspolitik. Vad håller för övrigt näringsminister, Annie Lööf (C) hus?

Att en hel forskningsenhet läggs ner är illavarslande. Det talas ofta vitt och brett om kunskapssamhället, men regeringens insatser verkar mest ligga på low tech-området. Att sänka krogmomsen ger inga banbrytande insatser på  det neurologiska, eller andra akademiska områden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons