På ruinens brant – kan man kompromissa kring naturvården?
Borgholms kommun vill nämligen rensa upp i branten vid Borgholms slott. Det är många som reagerat negativt på de döda träd som står kvar och som förfular hela miljön kring slottet.
Men från kommunalt håll förstod man också att det inte skulle räcka med estetiska åsikter om att området inte längre är så lockande för en selfie-generation som vill ta en vacker bild med sig själv och slottet i bakgrunden.
Nej, man förde också fram argumentet att almsjukan inte ska spridas vidare. Därför måste de döda träden bort.
Det senare ger dock inte Länsstyrelsen så mycket för. Om träden är döda är spridningsrisken noll, enligt dem.
Därefter öppnar Länsstyrelsen för fortsatt dialog med kommunen och Statens fastighetsverk angående hur man ska hantera situationen.
Inte många steg bort från Borgholms slott, vid Hvita Villan och Drottning Victorias Hotell & Vilohem, återskapar man nu en engelsk park. Där fälls träd för glatta livet och de träden flisas sedan.
Det området ingår inte i naturreservatet. Men för en utomstående betraktare kan det synas lite konstigt att man röjer och gör fint på ena stället medan man ”bara” röjer på det andra.
En viktig aspekt som Länsstyrelsen drar fram är landsnäckan. Chefen för naturskötselenheten på Länsstyrelsen, Åsa Johansson, säger till Ölandsbladet:
– Död ved är bristvara och just i den här branten finns det värdefulla landsnäckor som är beroende av skugga och jämnt mikroklimat.
Vi är nog många som hoppas att man kan komma fram till en lösning som kan gynna både mångfald och bli estetiskt tilltalande för alla de bofasta och turister som älskar att vandra i Slottsskogen.
Kanske kan man låta någon sträcka bli precis som Länsstyrelsen vill medan man röjer med varsamhet på andra håll för att tillfredsställa också den andra gruppen, den som tycker att de döda träden förfular en av de vackraste och mest publika platserna på Öland.
En kompromiss kan väl inte vara omöjlig att nå. Annars är det åt skogen...