Annons

På dagen 30 år sedan muren föll

Idag är en dag av stor betydelse för nutidshistorien. För 30 år sedan, den 9 november 1989, öppnades Berlinmuren, symbolen framför andra för det kalla kriget.
Publicerad 9 november 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

År 1653 uppfördes Karl X Gustavs mur på södra Öland, med syfte att stänga in de kungliga dovhjortarna för att den kungliga jakten skulle bli så givande som möjligt. Idag är den fem kilometer långa muren närmast en turistattraktion.

Numera är Berlinmuren, eller snarare de få delar som finns kvar av den, också en turistattraktion. Annat var det när den byggdes 1961 – då var det en symbol inte bara för kalla kriget utan också för uppdelningen av Europa.

Annons

Likväl som folk kan minnas var de var när John F Kennedy sköts eller när Olof Palme sköts finns det många med klara minnen från den 9 november 1989.

För de som är 25 år och yngre är Berlinmuren kanske inget speciellt.

Men för oss som var med var det kalla kriget en påtaglig realitet.

Med murens fall började också järnridån rämna, den hårdbevakade gränslinje som avskilde det kommuniststyrda Östeuropa från Västeuropa.

Under många år präglades sedan det europeiska samarbetet av samhörighet. Det har på senare år fått sig en knäck, genom Brexit och genom antidemokratiska strömningar i exempelvis Polen.

Men denna dag kan vi minnas modet hos de människor som stred för frihet och demokrati och fick sin belöning klockan 18.00 på kvällen den 9 november 1989.

En presskonferens i Östberlin rörande DDR-medborgares flykt via Ungern till Österrike avslutades med politbyråmedlemmen Günter Schabowskis historiska besked: DDR-gränsen skulle öppnas med omedelbar verkan.

Några timmar senare strömmar folk i tusental över till väst vid Checkpoint Charlie och Bornholmer Strasse. Dagarna därpå börjar folk riva loss bitar ur betongmurarna.

Det ena ger det andra och ett knappt år senare, den 3 oktober 1990 upphör DDR att existera och Tyskland enas.

Berlinmuren var mer än bara en mur. Det var en symbol för det kalla kriget. Det var en symbol för uppdelning av människor och deras familjer. Det var en symbol för en ”vi mot dom”-känsla. Det var en symbol för en regim som tvingades till våld för att få folk att göra som de ville.

Den 9 november 1989 är en dag att minnas, en historisk händelse som förändrade Europas framtid till det bättre,

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons