Ötab I och II

Ledare • Publicerad 3 april 2008

I. Samtliga lokaltidningarhar nu haft artiklar om den stora portalsatsning på internet, som Ölands Turist AB, Ötab, investerat i för flera miljoner (skattepengar). Det samfällda omdömet är starkt kritiskt, portalen är krånglig, virrig, kartorna absurda och den stora turistnyheten, som det skröts om, ”Upplevelseplaneraren”, har i sista stund släckts ner.

Det är i dessa dagar turisterna skall bestämma semesterns innehåll så i bästa fall vi får hoppas att portalen inte upptäckts än eftersom den har sådana uppenbara brister. Den som skapar en site på nätet måste ju också vara medveten om att man har 15-30 sekunder på sig att fånga besökarens intresse; dröjer det längre och är det för krångligt klickar sig besökaren vidare till något annat och kommer nästan aldrig åter. För övrigt: att man kan boka biljetter, rum, hotell, stugor på nätet är väl ingen nyhet; det har vi gjort i 15 år snart, som Kent Ingvarsson påpekar i Ölandsbladet.

II. ÖTAB:s datamissargår väl att rätta till, men hur är det med ekonomin? En kommunpolitiker i Mörbylånga sade så här till Ölandsbladet häromdagen och det vittnar om stämningen: ”Jag är nu så evinnerligt trött på allt tjat om Ötab att jag känner mig redo att lägga ner hela verksamheten och starta  på nytt med något annat.” Detta är en känsla som breder ut sig, och någonstans finns det väl en gräns för hur mycket pengar som kommunerna kan skyffla in i en verksamhet, som aldrig tycks kunna hålla budget. Att marknadsföra ett landskap som Öland borde väl vara lätt som en plätt och en ganska lustfylld och glad verksamhet, som nästan kunde vara självgående. Varför är det sådana problem hela tiden?

Gröna Rum

Får man skämta om haschplantor? OK. Då kör vi. Ölänningarnas lägenhet i Nybro hade förvandlats till ett växthus med  mängder av haschplantor – Gröna Rum!

Blåsippan

Kan det vara den milda vintern som åstadkommit den makalösa blåsippeprakt som vi kan se på Öland i vår? Passa på denna helg för snart är blåsippetiden förbi. Njut av det Vår Herre skänkt oss, vi kan inte åstadkomma det själva.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.