Annons

Orättvist mot Ölandscyklister

Ledare • Publicerad 29 mars 2006

Häromkvällen visades ett TV-inslag om Ölandsbron. Ett imponerande antal vägbyråkrater visades upp i rutan, alla i fyllt pyssel med olika påhitt för att reglera trafiken, so oder so, på Ölandsbron; tänkte vi då inte lite till mans och kvinns: Med så många byråkrater inblandade är det underligt att man alls kan ta sig över Ölandsbron.

Byråkratin har dock riktat ett slag mot alla som vill cykla till och från Öland. Cyklisterna förbjuds på bron och hänvisas till en färja mellan Färjestaden och Kalmar, trevligt i och för sig med färja, men inte är det rättvist att cyklisterna skall behöva betala 40 kr för en tur- och returbiljett.

Annons

Varför kan inte den dubbeldäckade bussen gå med cyklar som förr om åren? Måste nåt som fungerat bra och som alla var nöjda med avskaffas? Den röda dubbeldäckaren hade ju hunnit bli en turistattraktion i sig, och den var gratis.

Vi kan inte låta bilarna ta över helt i samhället. Lyssna nu på redaktör Thorsten Jansson i Färjestaden snälla vägverket, en känd cykelprofil. Han föreslår tre filer på bron, två för bilar, en för cyklister. Så vill vi välkomna besökarna till Öland, mjukt och vänligt.

Spionen

Spionen Stig Wennerström är död 99 år gammal. Om de döda intet annat än gott, brukar det heta, men i det här fallet är det svårt. Som officer förrådde han sitt land, inte av politisk övertygelse, som Kim Philby och andra klassiska spioner, utan för pengar - Wennerström var girig, fåfäng och extremt högfärdig. Tyvärr får vi nu aldrig reda på vem Mullvaden var, ”den andre mannen”.

Linné-citat:

”9 juni. Uppståndna ur sängen gingo vi om morgonen ned till havsstranden, som låg 1/8 mil från Hulterstad. Gräset stod vått av dagg och lärkorna tillrade i luften.”

Insänt av G. Bergström, ur Öländska resan.

Sänd ditt favoritcitat ur hela Linnés produktion till kurt.lundgren@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons