Omvälvande tider för journalistiken och mediabranschen

De senaste dagarna har flera viktiga nyheter inom mediabranschen briserat.
Publicerad 13 oktober 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Det är tuffa tider för journalister världen över. Den fria, oberoende journalistiken är inte så självklar längre. Inte ens i Europas demokratier.

Hot mot journalister är inte ovanligt. Ibland går det längre än så: förra helgen hittades exempelvis den undersökande bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova mördad.

I USA kallar president Donald Trump pressen (förutom hans favoritkanal Fox News då) för folkets fiende och allt som inte passar in i hans världsbild är falska nyheter. Anges en källa utan namn i en artikel anser Trump att det skrivna genast förvandlas till ren fiktion.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har kallat radions P3 för ”smörja” och skulle han få mer makt skulle det väl inte förvåna någon om det skulle bli neddragningar inom public service. I Danmark såg i veckan Dansk Folkeparti till att Danmarks Radio skär ned: 350 medarbetare får lämna. Detta eftersom Danmarks Radio fått besparingskrav på 20 procent.

Detta blev också en stor nyhet inom svensk media, med all rätt. Public service spelar en stor roll i vår demokrati. Men å andra sidan måste man ju alltid kunna diskutera vad skatte/licens-pengar ska gå till. Är det självklart att public service ska lägga stora pengar på sporträttigheter till OS eller underhållningsprogram som ”Melodifestivalen”?

I veckan kom också nyheten att Hallpressen – med tidningar som Jönköpingsposten, Värnamo Nyheter och Tranås Tidning – tänker minska personalen med 80 tjänster under de kommande fem åren.

Orsaken är ett förändrat beteende bland nyhetskonsumenterna. Ett ökat digitalt fokus planeras inom Hall-pressen. Vissa papperstidningar ska finnas kvar, medan andra kommer att bli helt digitala inom ett par år.

Man kan fundera på vad neddragningarna betyder för bevakningen av den svenska landsbygden. Man kan fundera på vad det kommer att betyda för den generation som hela sitt liv varit van att läsa papperstidningen till frukostkaffet.

Alla svenska tidningskoncerner brottas med sådana här frågor i dessa tider då allt fler tar del av sina nyheter digitalt, samtidigt som papperstidningen i exempelvis Ölandsbladets fall står stark. Det är spännande tider som väntar framöver för oss i mediabranschen.

Kenth JönssonSkicka e-post