Omtugg i skoldebatten

Ledare • Publicerad 1 februari 2008

Känns det inte som om skoldebatten i Borgholms kommun gått i stå? Vilka goda argument som föräldrarna än kommer med, vad de än säger, så svarar de kommunala företrädarna och särskilt skolchefen samma sak: ”Små skolor klarar inte det pedagogiska måluppfyllelsen.”

Ändå har ju både lärare och föräldrar visat, att den statistik kommunen åberopar är snedvriden och bygger på ett för snävt urval. Att små skolor har pedagogiska förtjänster nämns aldrig. Inte heller har kommunledningens beräkningar visat sig hålla. Att en levande glesbygd behöver ett minimiantal av skolor för att locka till sig nya invånare tas inte i beaktande och det verkar som om skolorna skall läggas ner till varje pris. Att det just är centern, decentraliseringspartiet, glesbygdspartiet, som driver denna linje nästan maniskt vittnar om en strävan och drift mot politiskt självmord – frågan är om det inte redan är för sent för Borgholmscentern att reparera den politiska skada som redan åstadkommits.

Målsättningen för en levande landsbygd i öster och i norr måste vara: Alla skolor kvar. Varje framtida politiskt beslut i Borgholms kommun, som kostar pengar, till exempel nya stöd till Ötab, renovering av Stortorget etc kommer att jämföras med den snålhet som de små skolorna utsätts för.

EGBY KYRKA

Egby kyrka har valts till Sveriges vackraste kyrka. Den segern säger vi grattis till och instämmer helt i. Men. Som god tvåa kommer Källa gamla kyrka, som minst av allt är en ödekyrka, som den ofta kallas.

UTESLUTEN

Pastor Åke Green får inte vara med i IOGT-NTO på grund av sina åsikter om homosex. I bästa Stalinstil har han blivit utrensad. Vilka andra åsikter får man inte ha för att vara medlem? En förteckning, tack. Hundratals kristna medlemmar lämnar nu IOGT-NTO, och det med rätta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.