Annons

Om islam och Lisbeth som stack till Kalmar

Ledare • Publicerad 19 oktober 2009

Så har Sverigedemokraterna fått fart på debatten genom några lämpligt valda påståenden som publicerades på Aftonbladets debattsida på måndagen. Jimmie Åkesson, partiets ledare, skriver:

”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.“ Han åsyftar muslimer och den islamiska religionen. Åkesson skriver också att den västerländska erfarenheten ses som ett högre utvecklingsstadium som resten av världen bara inte hunnit uppnå ännu. Han menar att den svenska makteliten är totalt blind för farorna med islam och islamisering där islam skiljer sig från kristendomen när det bland annat gäller synen på våldsanvändning. Jimmie Åkesson beklagar att svenska konstnärer dödshotas efter att ha skojat med eller kritiserat islam och han tror att det nu finns ett tiotal muslimska terrororganisationer på plats i Sverige.

Annons

Hets mot folkgrupp eller inte? Diskussionen körde igång på måndagen och Justitiekansler (JK) Göran Lambertz kommenterade att han inte ansåg så här omedelbart att skriverierna var hets mot folkgrupp. Däremot hade Aftonbladets egna advokat avrått ansvarige utgivaren Jan Helin från publicering. Han valde att publicera ändå. Helt rätt. Debatten måste få ha högt i tak. Allt annat är censur som inte tjänar någon nytta. Låt Sverigedemokraterna liksom alla andra partier berätta för oss väljare var de står och vilka förändringar vi har att vänta om exempelvis SD kommer ända fram till riksdagen vid nästa val.

Just nu visar Sifomätningarna att SD har 4,7 procent i riksdagsvalet. Skulle oktober månads väljarbarometer stämma är Sverigedemokraterna större än både centerpartiet och kristdemokraterna.

Så när Sverigedemokraterna debatterar islam och muslimer och det är bekant att partiet har haft en främlingsfientlig hållning är det viktiga signaler att ta på stort allvar. Tema muslimer och islam lockar just nu fler väljare än innehållet i folkpartiets och centerns politik. Kalla fakta. Viktiga att lyfta fram. Därmed helt rätt att låta Sverigedemokraterna komma till tals både i annonsform och i debattform i landets tidningar.

Lisbeth stack

till Kalmar

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, är hon saknad eller vad säger kollegorna om att hennes rum gapar tomt? Kontaktbar javisst, men som främsta politiska företrädare för Borgholms kommun och med ett nära förestående val framför sig vore det kanske en poäng att vara både fysiskt liksom mentalt närvarande på sin politiskt tillsatta tjänst. Socialdemokraten Bodström på riksdagsnivå fick i förra veckan stå ut med kritik för att han dubbelarbetat som advokat. Samma kritik riktas nu mot Lennartsson i Borgholm. Vad ska vi med kommunalråd till om de försvinner till Kalmar en höst?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons