Öländska satsningar som hamnat rätt

Ledare • Publicerad 10 mars 2014

De öländska hamnarna lever!

Mörbylånga kommun har precis tecknat ett fem-årsavtal om färjan Dessi mellan Färjestaden och Kalmar.

Oskarshamns kommunalråd Peter Wretlund skriver tillsammans med Borgholmspolitikern Ilko Corkovic till regionförbundet med önskemål om en förstudie för året runt-trafik mellan Byxelkrok och Oskarshamn.

I Årets by, Stora Rör, skall hamnen repareras.

Samtidigt talar Mörbylånga kommuns tekniska chef Niclas Beermann om möjligheterna att genom en uppgradering av Grönhögens hamn gör den till ett turistnav på södra Öland.

Kan vi säga att de öländska hamnarna börjat vakna ur sin dvala? Eller att i vart fall potentialen för de öländska hamnarnas värde har uppgraderats kraftigt bara det senaste året?

Vi har sett vilken enorm betydelse Dessi haft för Färjestadens hamn. Från att ha varit helt stendött, så har hamnområdet blivit ett utflyktsmål både för ölänningar och turister. Mysiga butiker och en chans att äta något gott där färjan lägger till.

I Grönhögen sneglas det inte så lite på Byxelkrok. Med all rätt.

Byxelkrok är första målet för många av seglarna som anländer från Stockholmstrakten. Fler båtar ger fler kommersiella inslag. Och folk drar folk, så enkelt är det.

I Grönhögen hoppas man på samma sätt att slippa säga nej till seglare som kommer söderifrån på grund av platsbrist. En ny vågbrytare och lite ommöblering i hamnen skulle kunna ge betydligt fler platser. Kanske en hamnpromenad som knyter an till golfanläggningen?

Grönhögens hamn skulle kunna bli ett givet utflyktsmål för både ölänningar och fastlänningar, med allt vad det skulle föra med sig av betydelse för handlare, gallerister och caféägare.

Hur avundsjukt ser man inte i fastlandskommuner på de öländska hamnarna?

Det känns inte som att Öland tidigare riktigare förstått potentialen i våra hamnar. Hamnar är i och för sig kostsamma projekt. Men det känns som om att det med förhållandevis små medel går att öka attraktionskraften rejält i våra hamnar.

Hamnvärden Kenneth Nicklasson har gjort ett strålande arbete i Byxelkrok, där Borgholms kommun redan har satsat och kommer avsätta resurser.

Så Byxelkrok och Färjestaden är två bra exempel på lyckade öländska hamnsatsningar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.