Öländska resan på en dag

Ledare • Publicerad 5 juni 2006

Vid den här tidpunkten år 1741, de första dagarna i juni när Öland är som vackrast, gjorde Linné sin berömda Öländska resa.

Ölandsbladet har från en helt modern Linné, som gjorde sin resa i söndags och det på en enda dag, mottagit följande skildring:

”ÖLANDS strand hade vi knappt rört förrän vi hamnade i något som här kallas rondeller; syntes oss den största och första av dessa rondeller vara en uppsamlingsplats för demonstration av allehanda på ön förekommande ogräs.

JORDGUBBAR kallas här på landet ett sött bär, som odlades påfallande tätt i det södra motet, liksom en böna aldrig tillförende påträffad som här gick under namnet bruna bönor; stora fält med den ljuvligaste lök förekom.

LOPPISAR voro de platser benämnda där ölänningen säljer sitt skräp till turister istället för att slänga det. Köpte vi på en sådan loppis en batteridriven pepparkvarn samt en eldriven väderkvarn, vilka roades oss mycket.

FIENTLIGHET mötte oss i vissa byar enär allmogen togo oss för så kallade nollåttor, ett på Öland illa tålt släkte. Fingo därför sällskap med en äkta ölänning som berättade om vårt syfte med resan för allmogen. Han hade kusiner uti varje by, sade han.

MAJS såsom i Sydamerika upptogo stora fält och vi förundrade oss däröver.

LÅNGLÖTS kyrka, den vi tillförende besökt och alltid funnit öppen, var stängd när vi kommo fram och det sades oss att Guds tempel gör människorna sjuka, vilket vi å det skarpaste misstror. Gud haver skapat allt, såväl människan som det minsta blomster. Hav tröst i Herren.

200 KOR eller ännu fler kreatur funnes på varje gård och det föreföll oss omöjligt att kunna mjölka så många utan ett stort antal mjölkedejor och drängar, men en lantman kunde sköta allt detta själv.

VILDSVIN voro här inga längre, men ett stort antal gäss, som illa skadade bondens åker. Istället för kungliga fogdar vaktar nu länsstyrelsen på viltet, vilket sades vara ännu värre,

MÖRDARALGER påstods här förekomma varje sommar men var istället vanlig grönslick och tång (lat. fucus).

KAPELLUDDEN uti Bredsättra socken besågs. Betraktade vi här flera hopar med ornitologer bärandes stora kikstativ över axlarna. De far Öland runt och kan besöka upp till 50 platser på en dag, omtalade vår ölänning.

KOMMUNALRÅD kallas numera de hövitsmän som styra Öland. Funnos två av den sorten, båda kvinnor, vilket förundrade oss alla storligen.

BESYNNERLIGHETER hade vi nu sett nog av; hungriga for vi till Halltorp där ett överdådigt bord väntade oss; näktergalen (tillika med vinet) sjöng oss till sömns genom ett öppet fönster. I morfei armar gick vi till en skön vila efter en omskakande dag.

Citat:

-----------------

”Regeringen Persson har under sina år vid makten inte kunnat hålla tillbaka för frestelsen att inom betydande delar av forskningen utveckla vad som inte kan kallas för något annat än ett socialdemokratiskt kommissarievälde.

Inom ett stort antal och för partiet politiskt särskilt känsliga områden har man etablerat en forskningspolitik som innebär att partifunktionärer och inte forskare detaljstyr forskningens inriktning.”

------------------

Professor Bo Rothstein på DN Debatt

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.