Annons

Öländska M-konvulsioner i Kalmar

Ledare • Publicerad 30 november 2011

Ibland kan det vara roligt att sitta vid sidlinjen och se andra träta.

I Kalmar spelas nu upp en fars med ett antal primadonnor och mängder med sidekicks på spelplanen.

Annons

Socialdemokraterna har inviterat moderaterna till ett samarbete i tillväxtfrågor för Kalmar. Och det märkliga har hänt att moderaterna med Malin Petersson från Skogsby i ledningen har tackat ja.

Nu vet vi inte om det beror på att Johan Persson har starka band till Öland – han är som bekant född i Köpingsvik, men faktum kvarstår: det är två ölänningar i Kalmars politikertopp som har ”ställt till det”.

Centern med idoge Anders Andersson i spetsen, försökte sig på en, åtminstone ur allianspartiernas synpunkt, liknande mesallians redan under den förra valperioden. Men Andersson blev då tagen i örat och inskyfflade i alliansfållan i rödaste rappet. Den här gången har han emellertid lyckats haka på den Peterssonska kjolfållen och får också sitta med när de två stora drar upp riktlinjerna för Kalmars framtid.

Vad finns då kvar i alliansbuketten?

Tja, en slokande vitsippa och en stickig tistel som alla retar sig på då hon, Inger Hilmansson (FP), är en högljudd sanningssägare.

Allianssamarbetet är alltså icke mer i Kalmar – vad nu än moderaterna hävdar.

Politik är en förtroendebransch. Det går inte att sitta i en gosegrupp med motståndarna och leka kommunal pragmatism för att dagen därpå driva oppositionspolitik.

Eller är det rent av så att Tingsten hade rätt, när han redan på tidigt 1950-tal talade om ideologiernas död?

Johan Persson förtjänar annars en och annan applåd för politiskt trixande i den allra högsta divisionen. I ett svep har han blivit av med all opposition, såväl intern – vem bryr sig om MP och V ? – som extern. Ja, det vill säga förutom Inger Hilmanson...

De folkvalda borde bli bekymrade när det nu mullras i folkdjupet:

– Skit samma vad man röstar på. Det ordnar sig ändå aldrig – och för övrigt är det bara politikerna som kammar hem vinsterna. Var det för resten inte just Malin Petersson som fick 8 000 spänn i ett lönelyft alldeles nyligen?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons