Öländsk paradox

Ledare • Publicerad 15 maj 2006

Ölandskommunerna minskar stadigt i antal invånare. Nu senast redovisade SCB minus 25 för Borgholm och minus nio för Mörbylånga: De båda kommunerna har totalt 11 042 respektive 13 396 invånare, vilket ger Öland ett totalt invånarantal på 24 438 personer.

Men samtidigt som vi betraktar de stadigt minskade befolkningssiffrorna och känner en viss nedslagenhet över dem infinner sig en annan känsla: kan detta verkligen stämma? Magkänslan säger något annat, nämligen att det aldrig gått så bra för Öland som nu. I Ölandsbladet i lördags läste vi rubriken : ”Borgholm växer så det knakar” och i fredags invigde Stefan Norén med familj Nya Skansen, ett 25-miljonersprojekt, som verkligen vittnar om öländsk framtidsopitism. Och på vägen till Skansen passerade alla gästerna till Noréns grandiosa invigningsfest Färjestadens hamnområde, som sjuder av nybyggaraktivitet.

Befolkningsantalet sjunker.

Det byggs som aldrig förr.

Vilken öländsk paradox.

Men den förklaras om man går djupare in i befolkningssiffrorna. Då dyker det upp något riktigt trevligt, nämligen inflyttningsöverskottet. Där har vi plus 113 för Borgholm och plus 159 för Mörbylånga.

Grattis

Ölandsbladet säger grattis till familjen Noréns överdådigt tjusiga hotell och spa - södra motets gamla tingshus återuppfört, målat i härligt gult och med alla sekelskifteskrusidullerna återgivna i snickeriarbetena.

Övervinst

Som andra energibolag redovisar Kalmar Energi närmast vulgärt höga vinster – 103 miljoner kronor på ett år, vilket inte visar annat än att Kalmarborna utplundras av sitt eget bolag.

Linné-citat:

Nu har näktergalen anlänt och det anknyter Gunilla A. till i sitt insända Linné-citat ur Öländska resan:

-----------------

”3 juni. Glömminge. Sent om aftonen gingo vi ut att höra ett slags fåglars sång, som här kallades kledror, men voro veritabla sköna näktergalar, som i myckenhet fägnade oss med sin ljuva sång. Natten över vilade vi uti Glömminge.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.