Annons

Ölandsfisket

Ledare • Publicerad 4 november 2008

Det är sällan man hör något positivt om fiskbestånden, som kan glädja en Ölandsfiskare, men på söndagen kom en ljusglimt i vad som hittills varit en enda lång och mörk tunnel: Jordbruksminister Erlandsson meddelade att torskbeståndet ökar, främst det östra beståndet, och om några år kan vi vara tillbaka i 1970-talets fångster på över 100 000 ton.

Detta har visserligen öländska fiskare, baserat på egna erfarenheter, påpekat länge, men nu föreligger också vetenskapliga bevis för saken. Men kunde förstå att kvotökningen inte kan ske genast, men det var jordbruksministerns avsikt att inom något år skapa större kvoter.

Annons

Den ständigt lika sure och negative miljöpartisten Peter Eriksson är emellertid mot alla förslag som kan leda till ett ökat fiske, helst vill dessa dysterkvistar lägga ner både jordbruk och fiske på Öland.

Det öländska fisket är nu nere på en absolut miniminivå med blott ett 50-tal aktiva yrkesfiskare, och hur det skall kunna ske någon nyrekrytering till fiskaryrket med de villkor och undergångsstämningar som råder är svårt att förstå. Men nu gäller det att försöka övervintra ett tag.

Typiskt är att det är det kustnära Ölandsfisket som fått ta smällarna trots att alla vet att det kustnära fisket är både ekologiskt, biologiskt riktigt och uthålligt. Det kustnära fisket har inte tömt haven, det är det andra som gjort.

Ovanpå alla svårigheter för de öländska fiskarna kommer en byråkrati som är rent grotesk i sin utformning: En fiskare skall ringa till en myndighet när han går ut på morgonen, när han är framme vid fångstplatsen och när han återvänder till hamn med fångsten - inte ens en livstidsdömd fånge har en sådan rapportskyldighet till fängelseledningen.

Fotnot: Varje år förhandlar EU:s fiskeministrar om kvoter för fiskbestånden i Östersjön på basis av ett kvotförslag från kommissionen. På måndag ska fiskeministrarna komma överens om kvoterna för år 2009. Sverige stöder förslaget om att följa den beslutade återhämtningsplanen för torsk och öka kvoten på torsk i östra Östersjön med + 15 procent och minska kvoten i det västra beståndet i Östersjön med - 15 procent.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons