Ölandsbladet rustar inför valrörelsen

Ledare • Publicerad 26 mars 2014

Såhär kommer Ölandsbladet att följa valrörelsen inför hösten.

Det blir en spännande tid för alla journalister och redigerare på lokaltidningen. Vi har en stor uppgift framför oss, att hjälpa våra läsare att sätta sig in i de politiska frågorna. Jag undviker att skriva de viktigaste frågorna, för vad som är viktigast är upp till varje läsare och väljare att själva bedöma.

Samtliga politiska partier är mer eller mindre offensiva under de månader som återstår till valet. Vi kommer att välja bevaka de presskonferenser vi tycker är till nytta och gagn för våra läsare. Partier har de senaste valen allt mer kommit att försöka utnyttja media genom att bjuda in till otaliga presskonferenser, egentligen inte med större syfte än att få bild och spaltmeter i tidningen. Ett billigare sätt att synas än att annonsera.

Detsamma gäller för våra 365 riksdagsledamöter som nu vallas runt i områden de annars inte sätter sin fot i under övriga mandatperioden.

Till er partier, bjud gärna in, men respektera att vi inte kommer att ha möjlighet att skriva artiklar om alla era besökande riksdagskandidater!

Vi kommer från och med 1 april att kontrollräkna presskonferenser, riksdagsbesök och också då förstås artiklar utifrån det. Detta för att försöka se till att alla partier kommer till tals någorlunda lika mycket i demokratisk anda.

Ölandsbladet är frikostiga att erbjuda insändarutrymme, men även vi har begränsningar. Insändare tas in i tidningen i mån av utrymme och allmänintresse. Lokala insändare har alltid förtur.

I Ölandsbladet får alla demokratiska partier annonsera. Vad Kenth Jönsson och jag har att förhålla oss till som ansvariga utgivare är om ett annonsbudskap kan anses kränkande.

Vid de tillfällen som tidningen gör enkätundersökningar eller reportageserier så kommer vi i första hand att ställa våra frågor till de av partierna valda ettorna på fullmäktigelistorna, för kommun och landsting.

Det innebär exempelvis att Stig Bertilsson får svara för centerns räkning i Borgholm och inte kommunalrådet Lisbeth Lennartsson. Synpunkter på det hänvisas till centerföreningen i Borgholms kommun.

Marcel van Luijn kommer således också representera moderaterna i Borgholm, även om nu Eddie Forsman är den som är högst på dagens politiska plattform.

Ölandsbladet hjälper dig att presentera både politik och politiker.

Sedan är valet ditt!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.