Ölands väderkvarnar

Ledare • Publicerad 2 januari 2008

Gott nytt år på er allihop och ett gott nytt år kan det bli för väderkvarnarna.

Tack vare alla ideella krafter i de öländska hembygdsföreningarna har vi ett stort antal väderkvarnar kvar - bortåt 300 stycken, en del i gott skick, andra lite sämre. På denna plats har ni åtskilliga gånger kunnat läsa, att inte en kvarn till får skatta åt förgängelsen, om en kvarn blåser kull måste den omedelbart repareras och resas igen; inte heller en enda skiftesverkslada till får försvinna. För dem kan vi också behöva en stödförening; de är lika värdefulla som kvarnarna och samtida.

Nu är en Kvarnförening under bildande på Öland, och det är bra, ju fler som hjälper till desto bättre.

Renoveringsbehovet för de öländska väderkvarnarna beräknar den nya föreningen till ca tio miljoner kr; tänka sig, det är lika mycket som det skulle kosta att stödja Kalmar som kulturhuvudstad år 2014. Vad väljer ni, kära läsare, att Ölandskommunerna skickar pengarna till Kalmarjippot eller att de används till Ölands väderkvarnar?

Framsteg

Om det hade varit för 25 år sedan, innan datorerna och skatteverket tog över folkbokföringen, vid den tid då prästen förde kyrkbok för hand med en bläckpenna, så kunde Ölandsbladet just i dag ha presenterat de öländska befolkningssiffrorna socken för socken.

Men tack vare den revolutionerande digitaliseringen genom datorer kan vi nu inte presentera dessa siffror förrän i mars. Sådan kallar vi inte framsteg.

Extra kf

Kinesiska Fanerdun i Kalmar har förvandlats till en pr-mässig och medial mardröm för kommunen, nu senast med det som kineserna lämnat kvar i skogen, vilket blev en internationell nyhet.

Fanerdun är den största satsningen i Sydsverige någonsin. Kommunen har satsat pengar och prestige, Regionförbundet likaså och har haft en man anställd bara för Kinesprojektet. Nu ligger hela området öde. Vad skall hända?

Kalmar kommun bör inkalla till ett extra kommunfullmäktige för att diskutera framtiden för projektet och eventuella handlingsmöjligheter, om det finns några. Det är inte syndabockar som skall jagas utan sanningen och möjligheterna att återvinna marken om allt går i stöpet.

Kanske finns det återköpsoptioner som kan utnyttjas?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.