Ölands stränder största tillgången

Ledare • Publicerad 14 augusti 2006

När nutidsmänniskan bygger för att bo skall det vara nära havet.Och eftersom inget annat landskap i Sverige har så mycket stränder på så liten yta ser det bra ut för Öland, och för hela Kalmar län.Det behövs inga kulturgeografiska studier för att kartlägga läget : mil efter mil av havsnära lägen ligger oexploaterade i Kalmar län- en ofantlig resurs för denna landsända.

Hur attraktivt ett havsnära boende är ser vi i Färjestadens hamn där alla lägenheterna såldes i ett nafs, villaområdet i Blå Rör gick åt med en gång likaså villaområdet i Saxnäs.

Att strandnära bebyggelse kan förenas med både det rörliga friluftslivet och miljöbalkens skyddsregler framgår av de här nämnda områden, som blivit vackrare, mer öppna och faktiskt mer tillgängliga för alla medborgare än innan den nya bebyggelsen. Strandnära bebyggelse får dock aldrig innebära att stränder stängs av så att vi får rikesmansreservat, men sådant skydd inarbetas naturligtvis i de kommunala byggplanerna.

För Öland och Kalmar län borde ”havsnära byggplaner” utarbetas, områden avsättas och säljas till privata exploatörer, vilka får bygga villor, hyreslägenheter, bostadsrätter allt efter behov.

När vi talar om havsnära bebyggelse är detta inte bara förbehållet villor utan också hyreslägenheter bör ingå i bostadsmixen.

Kalmar län tappar invånare år efter år. Öland kämpar också med befolkningssiffror som antingen ligger still eller dalar. Vi har en nästan oändlig resurs i det havsnära byggandet men på den fronten händer inte mycket.

Dags att öppna upp stränderna.

Skriv på

Två kulturintresserade Kalmarungdomar har startat en namninsamling för en total utgrävning i Stadsparken i Kalmar (se Ölandsbladet i lördags). En sådan angelägen lista bör alla skriva på.

Regnet

Ett livgivande regn har nu fallit över Öland de senaste dygnen - den dammtorra och spruckna jorden tog törstigt emot de efterlängtade dropparna, det blev lite svalare i luften och naturen kunde liksom andas igen; korna på alvaret tog inte skydd utan stod blick stilla och lät regnet falla över ryggarna.

Men tyvärr kom väl regnet för sent de flesta av bondens grödor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.