Ölands bönder och EU

Ledare • Publicerad 9 juni 2006

Häromdagen utspann sig följande telefonsamtal mellan den som skriver dessa rader och en öländsk småbrukare:

”Ja, men det var ju trevligt att du ringde, men jag har inte tid nu, måste snabbt ut till fåren, annars kan det gå illa, ring mig sen...”

”Vad är det som hänt?”

”Ett av fåren har tappat den gula öronbrickan, så vilken minut som helst kan eu-byråkraterna vara här...”

Det är nåt sjukt med ett system som betalar bönderna för att inte ägna sig åt jordbruk, som kräver 32 regelverk och 77 förordningar för att odla potatis och som runt ett glas mjölk har 67 informationskrav. Och som kräver att får i en Ölandshage och alla andra djur som finns på en gård, skall ha öronbricka ty annars kan EU låta avrätta dem.

En sådan byråkrati löper amok och den kan, som Sovjetbyråkratin, aldrig reformeras, den måste slås sönder och i avvaktan på det totala sönderfallet kanske det bästa vore att lämna den.

EU har förvandlats till en byråkratisk hydra, vilket innebär att slår man av ett huvud växer det snabbt ut två nya.

Jordbruket lider under alla regleringar och till bönderna anslås nu hälften av EU-avgiften, 400 miljarder.

Subventionerna kväver det moderna jordbruket i Västeuropa och skadar jordbrukarna i utvecklingländerna. Först subventioneras Västeuropas sockerodling så att afrikanerna slås ut, därefter startar EU en ”socker-uhjälp” för att lindra de skador den egna politiken åstadkommit.

Det senaste vanvettet från Bryssel rör inte jordbruket utan mejl och mobiltelefoni. Visste ni om att det föreligger ett EU-förslag om mejlskatt och SMS-skatt, några ören på varje mejl och SMS ska ge miljarder till Bryssel.

Martyr

I förrgår nådde rättvisans långa arm äntligen den värste seriemördaren och psykopaten i modern tid, al-Zarqawi med tiotusentals mord på sitt samvete; han har personligen skurit halsen av gisslan inför TV-kameror. Två amerikanska F16 kunde med två laserstyrda 500-pundsbomber slå ut Zarqawis säkra gömställe norr om Bagdad; Zarqawi själv dödades liksom hela terrorgruppen. Detta föranledde den allt mer besynnerligt redigerade tidningen Aftonbladet att utropa : ”Han blir martyr”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.