Annons

Öland kan stötta Kalmar

Ledare • Publicerad 13 februari 2012

Det har talats om det tidigare. Ja, eller snarare svurits i öländska kyrkor:

– Kommer vi att på egen hand klara alla krav som det moderna samhället ställer? Kan det inte  vara en god idé att slå ihop våra resurser med fastlandet – Kalmar?

Annons

Skulle man föra politik, och fatta rationella beslut, på enbart emotionella grunder vore  alla sådana tankar inte bara totalt lokalpolitiskt inkorrekta, utan rent av fnoskiga.

– Öland och Kalmar i en union? Är du totalt knack, som man säger i Egby.

Kalmar och fastlandets förmyndare har varit hatobjekt nummer ett här på ön.

Detta ibland vitglödgande hat är dessutom grundat på hyfsat rationella grunder. De flesta som kan sin lokalhistoria känner exempelvis säkert till sjö och stapelstaden Kalmar och dess totala handelshegemoni som tidigare effektivt hindrade öländsk kommers. För att inte tala om Kalmars försök att föra över stenhanteringen till fastlandssidan av Sundet. Det vill säga förädlingen av den öländska kalkstenen. Detta försök gick dock i stöpet när man insåg att det var ytterst svårt att flytta på de öländska stenbrotten…

Exemplen är legio, men i modern tid är det mest länsstyrelsens ständiga blötläggande av näsor som irriterar.

Moderna tider ställer dock moderna krav på samhällsservice. Kan två små landsbygdskommuner som Borgholm och Mörbylånga verkligen klara alla de påfrestningar som sådana krav innebär på egen hand?

Några ledande Ölandspolitiker – Eddie Forsman (M), Ilco Corkovic (S), Lisbeth Lennartsson (C), Kent Ingvarsson (M), Hans Sabelström (C) samt Malin Hedberg (S) – har med viss klarsyn har kommit fram till att det i det närmaste är ogörligt, och har därför sonderat terrängen om ett fördjupat samarbete med grannkommuner på andra sidan Kalmarsund.

Självklart är detta något som bör utredas grundligt. Att sätta klackarna i backen och gasta om djurgårdsinrättningar och andra gamla oförrätter är i sammanhanget inte särskilt förnuftigt.

Nu är det förstås inte enbart Öland som skulle kunna vinna på detta fördjupade samarbete – med reell chans till bildande av en storkommun längs Kalmarsund.

Kalmar med sina bekymmer, inte minst vikande befolkningssiffror, och lilla Torsås, skulle lyfta med en öländsk injektion.

Och som en M-politiker påpekat för oss fler är en gång: solen går upp i öster…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons