Annons

Öland ett planområde

Ledare • Publicerad 7 november 2008

Med det tryck som nu riktas mot det öländska landskapet från alla möjliga håll, inte minst från vindkraftförespråkare och byggentreprenörer, framstår kravet  på Öland som en kommun som ganska naturligt.

Öland är ett väl avgränsat område omgivet av vatten med långa stränder och bra vindkraftlägen. Nu planeras allt var för sig och det blir plottrigt och rörigt - varje vindsnurra blir en stridsfråga, varje strandnära stuga ett tvisteämne. Varför finns det inte, efter 30 år av diskussioner om vindkraften, en plan för hela Öland som anger var det är möjligt att uppföra vindkraftverk utan att motstående intressen skadas. Vindkraftutbyggnaden sker nu ad hoc, och det är oansvarigt det som äger rum.

Annons

Det riktas ett allt större tryck mot Ölands stränder och alliansregeringen har förutskickat att strandskyddet skall luckras upp. För Öland innebär detta ett steg framåt och i rätt riktning, Ölands stränder har en utvecklingspotential för byggande, men det får naturligtvis inte ske planlöst så att allemansrätten eller miljön kommer i fara. Även här krävs alltså en sammanhållen plan för hela ytan, för hela den öländska strandremsan.

Den 27 november skall det konsultföretag som utreder förutsättningarna för Öland som en kommun i en paneldebatt testa dagsformen i denna fråga hos politikerna. Planeringsfrågorna bör då stå i centrum för intresset, så enkla saker som var får man uppföra vindkraftverk, var får man bygga strandnära?

Fotnot: Sweco Eurofutures genomför utredningen om eventuell kommunsammanläggning.

I uppdraget ingår att tydliggöra på vilket sätt en kommunsammanläggning respektive utvidgad samverkan kan bidra till att säkra en god kommunal service för Ölands befolkning och dess intressenter i ett hållbart perspektiv.

Utredningen kommer att behandla

• demokratifrågor

• demografiska och näringsgeografiska förhållanden

• kommunalekonomiska förutsättningarna

Grattis

Dagens Industri rankar Borgholms kommun som en av årets raketer och placerar kommunen högt på attraktionslistan. Grattis säger Ölandsbladet till den fina placeringen.

Annons

Citat:

”Öfverfarten skedde på färja till Fröbygårda färjeläge. Sedan jag passerat vägen därifrån genom byarna Stora Frö och Lilla Frö samt Klefva och hunnit upp på landborgen till vestra landsvägen, huru slagen af häpnad och förvåning jag blef då blicken föll åt öster och söder. Jag kan icke beskrifva det. En oöfverskådlig slätt, utan ett enda skuggande träd, icke en enda liten buske, ja, knappast ett grässtrå, där sommarsolen gassar som vore man under ekvatorn.”

N. Fr. Wahlström besöker Öland för första gången i början av 1840-talet. Ur boken ”Minnen  och erfarenheter från min tillryggalagda lefnadsbana.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons