Annons

Öland ej längre väderberoende

Ledare • Publicerad 12 oktober 2007

När årets skördefest summerades på Strand Hotell i torsdags kväll var det en märkvärdig omständighet som framkom: Öland tycks inte längre vara beroende av vädret. Trots urusla vädervillkor, regn, blåst och kyla, vittnade alla om besöksrekord under Skördefesten.

Busväder skrämmer inte längre, folk tar på sig stövlar (köper stövlar, tackar för det) och varm tröja och de allra flesta tycker uppenbarligen att det är ganska mysigt att välklädda och iförda paraply möta den öländska hösten, som har sin speciella charm. Öland är äntligen, skulle man vilja säga, väderoberoende som turistmål.

Annons

Vägverket hade satt upp trafikmätare på strategiska platser och räknade in bortåt 25 000 bilar var dag – varje bil med 3-4 passagerare, vilket ger ett besöksantal under tre dagar på 225 000–250 000 personer, en alldeles överväldigande siffra som endast motsvaras av midsommar. Bara i Eriksöre By, där byborna nu längs bygatan åstadkommer 40 evenemang och intressenterna står i kö för ”kvalitetsgodkännande”, var det 18 000 skördefestbesökare, vilket måste få vem som helst att häpna.

I den allmänna redovisningen av erfarenheter talades det om skyltningen, som kanske måste göras mer professionell, om trafikstockningarna vid utfarten från slottsruinen, men det var marginella saker i ett i övrigt ganska problemfritt arrangemang. Årets Skördefest var den 11:e i ordningen, erfarenhet summeras till erfarenhet, det byggs vidare på framgångskonceptet – nästa år kommer Hästens Dag, Naturforum utvecklas, Konstnatten får nya inslag – så muras det vidare med nya erfarenheter men med förankring i det ursprungliga: Detta är ölänningarnas stora kalas, en unik happening för glada människor. Lite kreativ anarki skall det vara. Inte allt för välordnat svenskt. Målet är en Skördefestvecka.

De personer som sitter i ledningen för Skördefesten har under elva år skaffat sig en unik kompetens i hur allt skall ordnas. Anne, Jörgen, Stefan, Fredrik och hela skördefestgänget bör få jobba vidare utan störande inslag i en fortsatt god arbetsgemenskap. Öland har nu ett lag som spelar i den svenska turistligans elitserie och som varje år toppar tabellen – ett sådant lag ändrar man inte om man är en klok tränare. På sikt måste emellertid en stabil ekonomisk bas bildas så att finansieringen vilar på säker grund. Kanske en skördefestfond med ett kapital på åtminstone 20 miljoner kronor, där kommuner och intressenter lägger grunden. Öppna sedan ett postgiro så kommer pengarna att strömma in – låt till exempel folk få köpa ideella andelar i Ölands Skördefest. 1 000 andelar som kostar 1 000 kronor styck. Simsalabim så har vi en miljon i fonden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons