Öland är redo

Ledare • Publicerad 7 juli 2006

Industrisemestern sägs vara ett minne blott; nu arbetas det året runt. Men icke desto mindre så är det denna veckohelg som de flesta upplever de första dagarna på en efterlängtad och förtjänt ledighet. Hjulen rullar på allt snabbare, våra jobb blir allt mer krävande, datorerna och ständig uppkoppling inte bara förenklar tillvaron och våra jobb, den nya teknologin kan också vara både pockande, påfrestande och ibland nästan outhärdlig i sina krav på oss.

Därför blir en sammanhängande ledighet allt viktigare för själen och den kroppsliga hälsan - Öland är redo att ta emot er. Koppla ur datorn, läs av SMS och mobilmeddelanden vid dagens slut, men i övrigt ägna er åt er själva, åt frun/maken/barnen/morfar/mormor och kanske svärmor, om hon är med.

Bada och ha det skönt med ungarna.

Gå i naturen, käka på någon av Ölands många fina restauranger, ta en tur till Kårehamn, Böda eller Byxelkrok där ni kan sitta på en bänk, titta ut över Östersjön och för en ganska billig penning äta en utsökt lunch på nyrökt lax och potatissallad. Ett rikligt viloställe för själen mitt i den brusande sommarmetropolen Borgholm är Karins Örtagård på Hotell Borgholm.

Ja, men algerna, säger ni, är det inte farligt med algerna om vi skall bada?

Ingen fara säger vi på denna tidning med algerfarenhet sedan 1867. Alger har alltid funnits, redan Linné berättade om alger år 1741. På 1600-talet klagade arrendatorn på Horns kungsgård över att Hornsjön ”algade igen”; inget är nytt under solen.

Ni väljer den sida av Öland som vindarna gynnar, så enkelt är det. Och fem meter vid sidan av en algfläck är det rent vatten Så bada på.

Men naturen, där finns det väl mördarfästingar? Javisst, det finns fästingar, har alltid funnits och kommer alltid att finnas. När man kommer hem inspekterar man sig själv, hunden och barnen och plockar bort eventuella fästingar; det brukar förresten aldrig finnas några. Här på Öland har vi levt med fästingar sedan den senaste istiden, nema problema.

Så till sist vill Ölandsbladet rekommendera den handel som förekommer längs de öländska vägarna med jordgubbar, lök, potatis, morötter, blommor o s v. Där skall ni stanna och handla, det är fräscht och det är billigt och om det är ungdomar som står och säljer, så uppmuntra denna unga, pigga öländska företagsamhet.

Linné-citat

Denna gång hämtar vi en läsövning ur en engelsk bok om Linné: Alice Dickson, Carl Linneaus, Pioneer of Moderna Botany:

-----------------

”Linneaus was amazed at the great numbers of wild orchis he saw. They were the same kinds he had seen growing in the garden of Fontainbleau in France. The winter before his trip to Öland he had written to Spain to ask for some of these orchis plants för his garden, never dreaming that they grow wild in his olwn native Sweden.”

-----------------

Därmed tar denna avdelning i Ölandsbladet uppehåll. Tillbaka i början av augusti.

------------------

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.