Nytt år - tidningen - framtiden

Ledare • Publicerad 29 december 2008

Ölandsbladet går nu in på sitt 143:e år - du hänger väl med.

När en av Sveriges äldsta tidningar skulle förnyas med första sida och ny design hade den unga generationen journalister tänkt till ordentlig och mycket ambitiöst och skapat ett förnyelsepaket som skulle brännas av som en nyårsraket samma dag som ”nya tidningen” kom ut.

”Köp den nya tidningen, prenumerera på den nya tidningen etc etc”, det var budskapet.

Den gamle chefredaktören kom så ner från sitt rum på andra våningen och betraktade roat vad de unga redaktörerna hade hittat på i marknadsföring - allt var nytt, ”change”,  förändring, stod skrivet över allas anleten.

Men detta är en gammal tidning, sade chefredaktören. Ska vi inte satsa på det istället? Gamla pålitliga X-bladet, det är tidningen för dig, som det varit i 150 år. Vi har förändrat oss lite utseendemässigt, men är det inte samma gamla pålitliga tidning?

Det lät ganska reaktionärt från den gamle stöten, men alla insåg  till slut hur klokt det egentligen var - vi skippade alla stolta banderoller och lät tidningen komma ut som den gjort varje dag sedan 1852. Och det utan buller och bång.

Ölandsbladet kommer ut tre gånger i veckan  sedan 1867 - under det kommande året skall vi inte ändra på så mycket innehållsmässigt, ni kan lita på oss därvidlag, det blir som det varit, fast något bättre, det lovar vi, vi ska försöka att bli lite alertare på södra Öland och komma med en mer aktuell bevakning av det viktigaste som händer i Kalmar. Norra Öland och Borgholm står alltid under specialbevakning eftersom det är vårt kärnområde, men om vi på något sätt skall bli bättre över hela fältet behöver vi läsarnas hjälp - ring tidningen och berätta.

 Utan läsarnas aktiva medverkan står vi oss slätt. Under det gångna året genomförde Ölandsbladet en läsarkontakt genom att besöka samtliga ICA-butiker på Öland, vilket gav rika erfarenheter. Alla de synpunkter som där kom  oss till del tackar vi verkligen för. De flesta sade till oss: Ändra inte så mycket i tidningen, förbättra er istället. Det är ett klokt råd.

Vad som kommer att ske under året är att vi inrättar en service som vi kallar Telefoninsändaren. Den är till för dem som är lite äldre och som har svårt med penna eller dator. Ring Ölandsbladet - hos oss får du dina synpunkter publicerade. Mer om detta och vilket nummer du skall ringa framöver.

Ölandsbladets långa historia har inte inneburit en ensamseglats. Tidningen är numera en del av den lokalt ägda tidningsgruppen Swepress och därmed den enda privatägda tidningen i Kalmar län, vilket ger garantier för politiskt oberoende och frihet från alla särintressen. Vi kommer ut här och vi skattar här. På Öland är Ölandsbladet en icke obetydlig källa för kommunala inkomster, och så vill vi att det skall vara. Det är inget fel att betala kommunal skatt för den går i de allra flesta fall till vårt gemensamma bästa.

Att vara med i en större tidningsgrupp ger också ekonomisk styrka som medför att Ölandsbladet nu tillsammans med systertidningarna Kalmar Läns Tidning och Nybro Tidning är bland de mest välutrustade i landet med modern teknik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.