Nu känns Öland lika viktigt

Ledare • Publicerad 18 december 2013

Ibland är det extra roligt att jobba på en tidning.

Som när Ölandsbladets reporter Michael Ståhl kunde ringa till Ola Jansson vid Mörbylångaambulansen och meddela att landstinget ändrat sitt beslut från häromveckan.

– Det blir 90-sekundersjour i Mörbylånga redan från 1 januari!

– Va, är det sant? Tack! Tack så mycket för era artiklar. Tack för hjälpen!

Nåja, vi tillskriver kanske oss själva för stor roll i riktningsförändringen. Det var ju faktiskt ambulanspersonalen själva som slog larm om förändringarna som var på gång gällande jourambulanserna.

Det rådde inledningsvis lite delade meningar inom landstinget vad man faktiskt beslutat i ambulansfrågan. Visst, Mörbylånga skulle bli en station där ambulansen kunde vara på väg redan inom 90 sekunder, men först när personal och schema var klart, vilket tjänstemän tolkade som 1 juni.

Men då Mörbylångaambulansen kunde visa att de redan hade klart med personal och schema så ändrades 1 juni till 1 januari.

Ett mycket klokt beslut och samtidigt också helt nödvändigt för landstinget att behålla trovärdigheten om lika människors värde.

Nu har både Borgholm och Mörbylånga ambulans med 90 sekunders jour, liksom övriga länet. Ja, i princip kan vi säga att det också gäller Löttorpsambulansen, som redan har sovande jour på ambulansstationen, även om 90-sekundersregeln inte formellt finns på papper än.

Det här skapar ett tryggare Öland.

Att snabbt få rätt vård har enorm betydelse för utgången i samband med ett svårt sjukdomsfall.

Minuter kan vara ytterst avgörande för hur eftervården blir för en människa som drabbats av stroke. För varje minut ökar risken för bestående hjärnskador.

Samma akuta vård är också livsviktig när det gäller en hjärtinfarkt. Ju snabbare blodflöde till den hotade hjärtmuskeln, ju större möjlighet att tillföra syre och att hjärtat kan återhämta sig.

Självklart ska Öland ha samma rätt till akut sjukvård som övriga länet. Ölandsbladet har i skarpa ordalag kritiserat landstinget de senaste åren för bland annat nedläggningen av sköterskemottagningen i Södra Möckleby.

Men i ambulansfrågan har landstinget handlat bra och till ölänningarnas stora nytta och glädje!

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.