”Newspeech”

Ledare • Publicerad 12 januari 2009

Det spelar ingen som helst roll om alla kyrkans biskopar ropar i vinden, att äktenskapet inte finns, bort med det. För alla andra är äktenskapet en realitet; det är förbindelsen mellan man och kvinna, som välsignats kyrkligt enligt en 2000-årig tradition baserat på vad som står i Bibeln.

Äktenskapet är är menat att vara livslångt och kärleksfullt under hela tiden, men eftersom vi är människor misslyckas det stundom - det brukar emellertid komma barn till världen och då har det väsentligaste syftet med äktenskapet uppnåtts.

Som påven säger: Det är lika viktigt att sätta barn till världen som att rädda regnskogarna.

Om kyrkan vill ägna sig åt ”newspeech”, nyspråk, så kan det göra det. Men den har då trätt in i George Orwells dystopiska värld, mardrömmen 1984.

Att manipulera ord, att ge dem nytt innehåll och att förbjuda en del känns på något sätt sovjetiskt.

Mjölk-

priset

Finns det någon annan yrkesgrupp i samhället, förutom bönder, som från ena dagen till den andra kan få sin lön sänkt med tio procent.

(En bonde med 60 mjölkkor får vidkännas en inkomstminskning med 200 000 kr per år).

Lönesänkningen sker dessutom utan några som helst förhandlingar från arbetsgivarens sida.

Det jättelika, världsomspännande imperiet Arla är numera en belastning både för konsumenter och producenter.

Det känns som om bönderna borde starta om sin föreningsrörelse. Börja om på nytt. Vore det helt omöjligt med ett Öländskt Mejeri?

Präst-

gården

I morgon, onsdag, kl 19 hålls möte i Gärdslösa församlingshem med syftet att bilda Föreningen Gärdslösa Prästgård. Författaren och docenten Göran Hägg föreläser om den store skalden Erik Johan Stagnelius, hans liv och diktning. Visste ni förresten att hela Stagnelii författarskap översattes till tyska redan 1851 och att den berömda dikten Näcken på tyska heter Der Nix. Och den låter lika vackert på tyska.

Broljus

Den nya belysningen på Ölandsbron har nu fått svagare sken för att ej blända så att nu kör man nästan i totalmörker. Snälla vägverket, sluta nu larva och tramsa med belysningen, vi vill ha den gamla armaturen kvar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.