Annons

Näringslivskontorets förestående död

Ledare • Publicerad 17 februari 2012

Ölands Näringslivskontor ligger på dödsbädden.

Borgholm har beslutat att minska stödet med en halv miljon kronor – Mörbylånga lär följa efter med en procentuellt lika stor minskning, det vill säga 663 000 kronor. Näringslivskontorets budget minskas således i ett slag med drygt 1,6 miljoner kronor – en fjärdedel av budgeten.

Annons

Vad kommer då detta att innebära för Ölands del?

I Mörbylånga är man av den uppfattningen att näringslivsfrågor bäst sköts med en direkt ingång till kommunledningen utan mellanhänder. Exempelvis har Guldfågelns expansionsplaner inte varit i närheten av Ölands Näringslivskontor.

Men vi är inte helt säkra på att just den modellen alltid är den bästa.

Nog behövs det en organisation som aktivt samlar upp alla potentiella företagsidéer som finns ute på fältet, och som sköter kontakter och allmänt håller sig à jour med utvecklingen på företagsområdet, inte bara på ön utan även på andra sidan bron?

Har verkligen kommunalråd och kommunchef tid att fara land och rike runt och propagera för Öland som lämplig ”företagsort”, ta emot alla förfrågningar och komma upp med smarta idéer som kan transformeras till hållbara jobb?

I Mörbylånga verkar man till och med ha svårt med att göra skäligen enkla bilaffärer…

För övrigt gäller ovanstående argument även för Borgholms del (minus bilaffärerna).

Nej, vi tror inte att ett avdödande av näringslivskontoret gagnar Öland.

Tänk över beslutet en gång till. Gör en ordentlig konsekvensanalys av vad en nedläggning riskerar att innebära för Ölands utveckling.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons