Annons

När Sandahl är grov säger Hellberg fan

Ledare • Publicerad 26 oktober 2009

Får man ha roligt på jobbet?

Är det seriöst att skratta så man ligger dubbelvikt? Absolut, det skrattas alldeles för lite på vissa arbetsplatser idag. Höga produktionskrav och lågt i tak, avsaknad av tid för reflektion och eftertanke på arbetsplatserna är inte ovanligt. Men det är ju så otroligt viktigt med vila, skratt, fikastunder, gemenskap och lite kul och bus med arbetskamraterna. Det är det som skapar trivsel med följande kreativitet.

Annons

Här på Ölandsbladet arbetar vi hårt, för det mesta, men ibland, erkänner vi gladeligen, så släpper vi loss utav bara den.

I fredags framåt eftermiddagen noterade vi att Smålandsposten skrev om Dag Sandahls språkbruk. Han använde lite ekivoka ord under kyrkomötet och vips var tidningarna framme och skrev om det. Två kvinnliga deltagare på kyrkomötet rapporterade till biskopen att de hade upprörts över att Dag Sandahl använde ord som r-v och kn-lla i sammanhanget homosexuella vigslar.

Ölandsbladets rubrik på den lilla notisen blev:

Baktalande präst retar damer

Inte så tokigt. Där fick vi till det.

Men hur gick det till? Vi ropade rubrikförslag så det ekade i rummen, skrattade, spånade, hade väldigt högt i tak. Det kom det ena tokigare förslaget efter det andra. Vi hade kort och gott en rolig stund på jobbet. Dag Sandahl fick oss att skratta. Tack för det.

Sandahl skriver på sin blogg i Östra Småland under rubriken Lilla vokabulärskolan

”Ord kan man leka med. Ölandsbladets rubriksättare fick till det när nyheten om orden i kyrkomötesfoajén fick en notis: ’Baktalande präst retar damer’ - oslagbart. Men ord är också allvarliga och det folk tror är grova ord eller fula ord är kanske lika ofta goda kristna ord. Att de missbrukas som svordomar, ändrar inte faktum. Men komplikationen är självfallet den, att bara människor som på söndagen firar gudstjänst och uppfattar hurdan verkligheten verkligen är, kan använda dem. ”

Eller så kan man göra som den bistra socialdemokraten och kyrkopolitikern Jonas Hellberg, Kalmar, som verkar gå omkring ständigt upprörd på gränsen till arg. Han blev så sur på Sandahls rubriker i fredags att han i affekt skrev ett ilsket pressmeddelande under lördagen: ”Jag skäms för att Svenska Kyrkan har en anställd präst som har en sådan unken och ålderdomlig syn på sexualitet. Vem ger Dag rätten att fördöma män som älskar män? Vem ger Dag rätten att förklena och förlöjliga kvinnor som älskar kvinnor? Vad fan har han med att göra om ett homosexuellt par älskar varandra och hur de älskar med varandra? Det är en skam, en skam alltihop.”

Hellberg går till och med så långt att han tycker att Sandahl är en skam för svenska kyrkan och att han ska få sparken.

Annons

Noterar att Hellberg använder grovt språkbruk i pressmeddelandet. Det är sällan man ser svordomar i pressmeddelanden. Mig veterligen har det aldrig hänt.

Hellberg fördömer Sandahls språkbruk och svär själv i pressmeddelandet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons