Annons

När lagen gör skillnad på dig och politikern

En riksdagspolitiker har laglig rätt att folkbokföra sig var som helst. Vi är alltså inte lika inför lagen.
Publicerad 26 februari 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Du och jag ska vara skattskrivna där vi har vår huvudsakliga dygnsvila. Det är egentligen inte svårare än så.

Enligt paragraf 10 i folkbokföringslagen kan dock en riksdagsledamot vara skriven var sjutton han eller hon vill. Lagtolkningen är sådan att riksdagsledamöterna inte ska bli ”tvungna” att skriva sig i Stockholm där de ju arbetar och bor huvuddelen av vecka. Genom en lättnad i lagen så kan riksdagsledamöterna vara fortsatt skrivna på sina hemort för att på så sätt behålla ett fotfäste i den kommun vederbörande kommer ifrån.

Annons

Rent juridiskt har därför inte riksdagsledamoten Anne Oskarsson gjort något fel, det anser nu den högre instansen på skatteverket, som därmed underkänner sina egna handläggare på lägre nivå.

Men vilket moraliskt ansvar har våra folkvalda som trixar med sina bostadsorter för att kringgå systemet?

Som politiker är du folkvald. Det vill säga, människor har faktiskt röstat för att du ska förbättra din kommun eller ditt land. Med det så följer också ett tusan till ansvar.

Det känns inte värdigt med övergivna husvagnar på obyggda tomter, 20-kvadratmeterslägenheter eller vad det nu är, brevlådor som ska funka som några slags målvakter.

En skilsmässa är däremot alltid tragisk oavsett vad som ligger bakom.

Nej, Anne Oskarsson är ingalunda ensam. Ulf Elgehed bor fortfarande kvar i Borgholms kommun trots att han sitter i fullmäktige i Mörbylånga. Tidigare i vintras förklarade Elgehed att han väntade på bygglov i Strandskogen. I Elgeheds fall finns heller inga förmildrande riksdagsförmåner att luta sig emot.

Det var som jag skrev i en mejlväxling med Anne Oskarssons numera före detta make (han stöttar i alla fall sin hustru till det yttersta, trots skilsmässan) - vill vi ha stockholmare som skriver sig vid sin husvagn på campingplats och tar plats i kommunstyrelsen i någon av våra Ölandskommuner?

För det är ju ytterst vad det handlar om. Tummar vi på det ena så får vi vara beredda på att betala priset någon annanstans.

Rätt kanske visserligen är rätt, men det blir ändå fel i slutändan.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons