När faller bron ihop?

Ledare • Publicerad 17 mars 2009

 

Efter att ha genomlidit åratal av reparationer på Ölandsbron för kostnader som snart är uppe i en miljard trodde vi väl alla lite till mans och kvinns att vi äntligen skulle få ett underhållsfritt år och inget mer krångel på bron, men den ena reparationen hinner inte göras färdig förrän det är dags igen och nästa tar vid.

Nu skall sidbalkarna repareras ty armeringen rostar.

Men höll inte NCC på med sidbalkarna för ett tag sedan? Kanske var det bara en förövning eller gjordes arbetena inte klara då?

Expansionsrullarna under bron måste bytas ut och därför skall bron lyftas.

Är inte det lite riskabelt, att lyfta en 37 år gammal betongbro? Vad händer då i betongen, spricker den?

Med allt detta reparerande sedan 1982 taget i beaktande, alla fel, allt fusk, alla kostnader detta orsakat kan det kanske vara tillåtet att ställa denna fråga:

- Finns det risk att Ölandsbron rasar ihop, är den säker att åka på?

- Vore det inte bättre och billigare att bygga en ny?

En avslutande fråga kan vara denna: Finns det en tidpunkt, ett årtal, när man kan säga att Ölandsbron är färdigreparerad?

Kommun-

Bloggen

Ölandsbladet har öppnat ”Kommunbloggen” där du kan delta i debatten om Öland en kommun, eller två, vilket det skall folkomröstas om i samband med EU-valet i juni.

Passa på att säga din mening, delta i opinionsbildningen. Din röst är viktig.

Gå in på www.olandsbladet.se och så klickar du dig vidare och skriver.

Citat:

”Fordom hade Öland ett eget slags hästar, kungshästar kallade, utmärkta för sin litenhet och härdighet. Genom regeringens åtgärder blefvo dessa så småningom nästan utrotade, så att redan mot slutet av 1700-talet det var svårt att erhålla några. De, som finnas i norra delen af ön, kallas dampar och de äro nästan vilda, ty de föda sig ute både sommar och vinter.”

Kulturhistorisk skildring av Öland år 1840.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.