Annons

Musikanter, låg lön och ett vackert Öland

Ledare • Publicerad 3 juli 2009

Klart att cityföreningen i Göteborgs centrala delar gör rätt. Sen får musikanterna protestera hur mycket de vill med gatumusik som vapen. Nog går det förstå de butiksägare som varje dag får utstå tut i luren, samma låt, timma efter timma producerad av en som sjunger hellre än gärna, klart att butiksägaren blir galen. Man kan ju bli galen för mindre än horribel musiktortyr. Nog känner väl alla känsliga människor av det, du behöver ju inte ens vara ljudkänslig för det.

Det hade aldrig accepterats på någon annan arbetsplats, tänk industrigolv eller kontor. Nu vill butiksägare tillsammans med centrumföreningens representant i Göteborg att tillstånd erfordras några timmar varje dag. Det är väl inte för mycket begärt, vad musikerna än säger om upphovsrätt och rätt att spela på gator och torg. Vad annars göra om det låter värre än i underjorden i centrala Göteborg, likadant låter det både i Kalmar och i Borgholm ibland.

Annons

••

Lika lön för lika arbete. Det är väl en schysst idé.

I ett utspel i Almedalen menade Folkpartiledaren Jan Björklund att ett sätt att minska ungdomsarbetslösheten är genom att införa lärlingsanställningar med lägre lön i företagen. LO:s Irene Wennemo är positiv till förslaget. Det är bättre att en 19-åring har en lön om än lägre än att tvingas leva på socialbidrag, sa folkpartiledaren.

Absolut om den lägre lönen just innebär att en lärling är den lärling den ska vara. Det vill säga får tillägna sig en massa nya kunskaper. Men som vi alla känner igen från våra arbetsplatser får de nya ge sig ut och utföra uppdrag som en ordinarie anställd annars skulle ha gjort. Då är det skäligt att den nya lärlingen också får vettigt betalt, åtminstone vad som är avtalat i centrala avtal som minimilön för en nyanställd, och inte hälften som i det här fallet.

••

Hej alla glada turister. Ta höger efter Ölandsbron, det är ett hett tips. Kör söderöver och spana in alla glada nyheter. Det första som möter är en underbar sandstrand i Möllstorp, därefter följer en nyanlagd dito vid Talludden, med ny pool och skön strand för riktigt små barn. Kör söderut och upplev Alvaret som nu är torrare än någonsin. Spana in det öde landskapet men stanna först vid Nunnedalen, lika vackert som på våren. Kastlösa bjuder på nya mat- och fikamöjligheter berättar vi om i vår tidning. Södra Möckleby har värme, glass och så mycket mer. Ta en tur söderut, annars missar du allt vacker och orört. Här finns knappast hälften så många mötande bilar som om du kör norröver på 136:an. Golf, fåglar, lediga stugor till salu, fortfarande relativt hyggliga priser om de jämförs med västkust och med en jämförelse med Stockholms skärgård är det rena rama rean.

Och om du tar vägen norrut väntar ett lika vackert landskap där vissa områden är underbara kollektiv för välmående 08-or som har hittat hem och även sig själva i glada vänners lag. Reklam om detta kommer framöver.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons