Mp ett virrigt parti

Ledare • Publicerad 29 maj 2006

Miljöpartiet är en besynnerlig sammanslutning. Flera av de förslag som partiet driver igenom får helt motsatta effekter i jämförelse med det ursprungliga, goda syftet. Till och med partiets egna undersökningar visar den saken.

Så till exempel gynnar miljöpartiets energipolitik personer som bor i lägenhet i stora städer, det vill säga överklassen på Östermalm och Lidingö med tillgång till kollektivtrafik. Missgynnade däremot blir människor i glesbygd, som har låga inkomster men är tvingade att ha bil, till exempel boende på norra och södra Öland, vilka pendlar till jobbet.

Miljöpartiet säger sig ha språkrör, ej partiledare, för att undvika allt för stark uppmärksamhet på ledaren. Ändå finns det inget politiskt parti i Sverige, som på sin hemsida har en sådan koncentration på ledaren som miljöpartiet - där förekommer närmast en ”stalinistisk” ledarkult kring Peter Eriksson. Ingen annan än han förekommer så mycket bild. Maria är mest ett litet bihang.

Under kongressen föreslog miljöpartiet en rad enormt dyrbara reformer inom tandvård och offentlig sektor där det skall bli 40 000 nya jobb.

Men inget av det föreslagna kommer någonsin att kunna betalas eftersom vi alla skall ha än fler friår, 35 timmars arbetsvecka och ännu längre föräldraledighet. Miljöpartiet tycks ha övertagit Osynliga Partiets slogan : Arbete är terror mot den enskilde, alla har rätt att lata sig hela dagarna.

Att vara rädd för arbete, att vilja ha frökenfingrar, och att ägna all politisk kraft åt att förminska arbetets del av en människas liv är också ganska överklassigt och dessutom reaktionärt och utvecklingsfientligt. Genom det goda arbetet förverkligar människan sig själv. Arbete, även det enklaste, som också kan vara det viktigaste, ger livet mening och innehåll, arbetet ger människan sociala kontakter, skapar sammanhang och ger henne en livsuppgift. Politikens yttersta mål kan därför aldrig vara att ta bort arbete utan att skapa fler och mer arbete och att ge människan möjlighet att arbeta så länge hon vill, ända till 80-årsåldern om det är önskemålet.

Till slut blev det också klarlagt genom kongressen och vad som där sades, att miljöpartiet tillhör det socialistiska blocket och att det för evigt är dömt till att vara femte hjulet under Göran Perssons tunga men skraltiga vagn.

Bra start

Linné, konstrundan och Öland självt förstås, i sin vackraste skrud så här års, gav denna turistsäsong en flygande start. Fullt med folk hela helgen och ett pärlband av bilar över Ölandsbron. Om nye turistchefen Gustaf Öholm kan hålla undan överdriven rapportering om alger, fågelflunsa och andra öländska ”chockrapporter”, som bygger en höna av minsta fjun, blir det ett kalasår för turismen. SMHI ombedes härmed att sluta publicera sina datorfejkade algkartor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.