Mobbning ska stoppas genast

Ledare • Publicerad 5 februari 2008

Skolan har egentligen bara två mål, den skall bibringa våra barn kunskap, den skall bidra till barnens uppfostran. 

Det är obligatoriskt för barnen att gå i skolan och av det skälet skall inte en enda unge behöva gå till skolan och ha ont i magen – skolan är den arbetsplats som staten genom lag anvisat och dit skall barnen kunna gå utan risk för kränkande ord, mobbning och rasistiska tillmälen. Det man läser om och som sägs utspela sig på Skansenskolan, gör varje läsare förfärad – förekommer det rasistiska uttryck, anspelning på hudfärg och nazisthälsningar måste detta stoppas genast.

Den enda metoden att få slut på mobbningen är att angripa fenomenet omedelbart och det med kraft och det är de som utövar mobbningen som skolan skall ta itu med och eventuellt flytta på. En nazisthälsning på en skola är en för mycket, reaktionen från skolledningen måste komma direkt. I en skola där fult språk tillåts och ord som hora och bögdjävel med mera kastas omkring skapas ett klimat som leder till mobbning och otrivsel. Därför måste eleverna vänjas av med att tala på detta sätt. Ofta är det flickorna som tilltalas med nedsättande ord- inte en enda flicka bör tåla sådant utan gå till skolledningen omedelbart.

På en normal svensk arbetsplats tillåts ingen mobbning, den som uttalar sig rasistiskt blir utfrusen vid kaffet och ingen vill lyssna på honom eller henne; ingen skulle väl ens komma på tanken att kalla de kvinnliga arbetskamraterna för horor – är det bara i skolan som sådant förekommer i dag? Avslutningsvis: Man lider med den pojke som måste gå till Skansenskolan varje dag med en pirrande känsla i magen, kanske rädd – varje sådan dag är en förlorad dag för oss alla.

EXPERTEN

Missnöjespoliitikern Per Lublin söker äntligen ett arbete, lite väl sent påtänkt, karln är 60 år, men ändå lovvärt. Jurist vid länsstyrelsen eller chef för miljö och bygg i Borgholm är vad han eftertraktar. Eftersom han överklagat flera tusen kommunala beslut, ofta på ett finurligt sätt, har han verkligen kompetens för jobben, dock är hans arbetslivserfarenhet tämligen begränsad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.