Minskat ägande, högre utgifter

Ledare • Publicerad 19 februari 2008

Kalmar Läns Tidning diskuterar i en ledare rimligheten i Ölandskommunernas bidrag till Ölands Turist AB. När kommunernas ägande i Ötab minskas till 20 procent planeras och förutsätts samtidigt en ökning av de kommunala bidragen med 1,9 miljoner kronor till 5,2 miljoner. Tidningen finner detta väl magstarkt.

I Ölandsbladet i lördags diskuterade så kommunalrådet Kent Ingvarsson samma sak i en insändare.Vad är det rimligt att kommunerna betalar? Är summan för liten som det är nu? ”Under 2007 lämnade kommunerna bidrag till Ötab med sex miljoner kronor”, skriver Kent Ingvarsson. Med alla mått mätt och med hänsyn tagen till kommunernas ekonomi (skolor måste läggas ner, det skärs inom omsorgen) måste väl ändå sex miljoner kronor anses vara ganska generöst tilltaget.

Man bör ju också fundera över följande: Om ett ”privatiserat” Ötab vill erbjuda kommunerna tjänster inom sektorn turism för 5,2 miljoner kronor måste kommunerna upphandla dessa tjänster via offentliga anbud – det är alltså ingen självklarhet att Ötab skall ha dem – det blir ett anbudsförfarande, enligt EU-regler och full konkurrens.

MOBILSKRÄCK

Eleverna på en ölandsskola är rädda för att bli fotograferade med mobiltelefoner och därefter utlagda på nätet i ”situationer som kan kännas som pinsamma”. Tänk er vad som skulle hända på en svensk arbetsplats om en anställd gick omkring och med mobilen fotograferade sina arbetskamrater för att sedan lägga ut dem på nätet om de hamnat ”i pinsamma situationer”.

Nu är skolan en arbetsplats och då får vi rekommendera ledningen för denna skolarbetsplats att agera på vuxenvis. Det finns ingen naturlag som kräver att barn skall ha mobiltelefoner under sin arbetstid i skolan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.