Annons

”Mindre poliser på Öland”

Ledare • Publicerad 27 mars 2007

Ovanstående rubrik hade Ölandsbladet för ett tiotal år sedan över en artikel som handlade om att Öland försummades av polisväsendet. Rubriken, som finns citerad överallt på nätet, har förvisso bidragit till att höja den allmänna munterhetsnivån i landet, alla förstår emellertid vad vi menar och den är fortfarande sann – dessvärre. När polisen nu storsatsar i Kalmar blir det färrepoliser på Öland – den här gången blev det väl rätt, eller hur.

Polisens talesman Ulf Eriksson säger att han måste satsa där brottsligheten finns – brottscentrum i länet är uppenbarligen Larmtorget och Baronen-området i Kalmar – men där hjälper det inte om han sammandrar allt vad som finns av poliser i länet. Den brottslighet som bedrives i detta ”centrum” består mest i att helgfulla ungdomar kissar på väggar och slåss lite med varandra, vanligt asocialt ungdomskiv, mer en uppfostringssak för hemmen än för polisen. Här behövs föräldrar på stan.

Annons

Den allvarliga brottsligheten finns annorstädes, i Nybro, Emmaboda, Torsås och på Öland som lämnas öde av den nuvarande polisledningen. Det hjälper inte längre att varje kommun för sig bråkar med polisledningen i Kalmar om dess felaktiga prioriteringar, det börjar bli dags att göra gemensam sak med alla länets kommuner, vilka utser en talesman. Kanske är det också dags att föra upp hela denna vanskötta prioritering av polisresurserna i ett län till rikspolisstyrelsen och riksdagen. Det alternativ som polisledningen i Kalmar lämnar öppet är bildandet av medborgargarden.

KYRKAN

EU anslår pengar till miljövänliga kyrkor på Öland. Det hade varit bättre om EU satsat pengar på en åtgärd som förefaller ännu mer angelägen, att kyrkorna överhuvudtaget håller öppet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons