Mat Jihad och Lisbeth

Ledare • Publicerad 15 mars 2010

Maten i Borgholms kommun, för dem som bor på äldreboende, är nästan 30 procent dyrare än den mat som serveras bland människor på äldreboenden i Kalmar.

Det skiljer 1100 kronor i månaden vilket blir 13 200 kronor på ett år. Lägsta nivån för en ålderspensionär efter att mat och hyra är betald ligger kring 2000 kronor. Det är pengar som ska räcka till allt annat en månad. Därmed tjänar framför allt en pensionär med en hygglig inkomst på att flytta till en kommun med lägre omkostnader för exempelvis maten.

Nog är det märkligt att det kan skilja så mycket bland kommunerna. Här följer en lista: Kalmar 2798 kronor, Nybro 3723, Torsås 3780, Borgholm 3900 och Emmaboda 3000 kronor.

••• Snurrbockar har det funnits i alla tider. Den senaste i raden av snurriga människor måste vara Jihad-Jane. Hon har åtalats misstänkt bland annat för att ha konspirerat för att mörda den svenske konstnären Lars Vilks. På tisdagen offentliggjordes åtalet mot Jihad-Jane av det amerikanska justitiedepartementet. Man tar sig för pannan.

Teckningen ”En rondellhund“, en hund med Muhammed som huvud, har satt ett pris på Lars Vilks huvud om 100 000 dollar utfäst av al-Qaida. Det är inte mycket pengar för att begå ett mord men kanske räcker den slanten för Jihad-Jane. Samtidigt hotades även Nerikes Allehandas chefredaktör till livet efter det att han publicerat bilden. I två års tid har det pågått sedan hundbilden publicerades. Häromdagen greps fyra män och tre kvinnor i Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot Lars Vilks. De kommer från Marocko och Jemen.

••• Lisbeth Lennartsson har bland annat svårt att sova och är nu sjukskriven till 75 procent. Hon går i dagens tidning ut och berättar om både sitt privatliv och sitt offentliga liv. Nu har hon ännu en gång visat att hon är precis som oss alla andra. Stark ibland och svag ibland. Typiskt för en kvinna liksom för en man. Det är bara att hoppas att hon respekteras för sin nuvarande time-out. För så fort en människa visar sina svaga sidor offentligt seglar asgamarna på hög höjd. Heja Lisbeth och alla andra som vågar berätta att livet stundtals är kämpigt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.