Man ska spänna sin båge

Ledare • Publicerad 4 september 2006

I en besynnerlig artikel på ledarsidan i det egna partiorganet Östran (s) hudflängs kommunalrådet Johan Persson för ett eventuellt misslyckande i Kina-affären. Om projektet inte blir av ”har Johan satt sin sista potatis i Kalmar och blir utrustad med enkel biljett till Ölands bonnland efter att ha rullats i tjära och fjäder på Kalmar Stortorg.”

Johan Persson kallas också ”storförfalskaren” efter ett politiskt övertramp av marginell betydelse, vilket han begick i ungdomlig entusiasm - det kan bära i väg när man är ung och engagerad i politiken, men skall man behöva svara för det hela livet, det tillhör för tusan ungdomen att förivra sig, och det i alla politiska partier. Den som inte förivrar sig i ungdomen är född gubbe eller gumma och 70 år redan i 17-årsåldern. Vill vi det? Är inte ungdomens iver själva livet...

Om varje politiskt initiativ för att på okonventionellt sätt skaffa nya jobb i en hårt utsatt region skall mötas av hotelser av den art som förekommer i Östra Småland lär det inte bli mycket uträttat i Kalmar och på Öland.

Den här Kinasatsningen, om den blir av, kommer att betyda en hel del för Öland, kanske nya företag, kanske ökad handel, ökad turism definitivt, vilket är bra för oss alla.

Ölandsbladet har intagit en avvaktande kritisk hållning till Kinaprojektet, det har kanske gått lite fort, skrivits under papper och avtal alldeles i onödan, men nog måste man berömma initiativkraften och beslutsmässigheten hos den nya kommunledningen där alla, vilket måste understrykas, är med på Kinavagnen.

Låt oss säga att hälften kan bli verklighet, att Expohallen i Snurrom blir 35 000 och inte 70 000 kvm, hotellet bara nio våningar mot planerade 18, det är ganska stort ändå.

Och låt oss säga att ingenting alls blir av, alltihopa var bara en kinesisk vision och en dröm, ja, vilken skada är då skedd?

Skall vi då rulla hela kommunledningen i Kalmar i tjära och fjäder, nagla fast dem vid skampålar på torget och bespotta dem?

Nej, då skall vi säga så här:

Bra jobbat killar och tjejer i kommunstyrelsen. Bättre lycka nästa gång.

”Det är bättre att lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna en båge.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.