Liv på östra Öland

Ledare • Publicerad 29 januari 2008

Det ska väl finnas ett liv på östra Öland också – skolan är en del av detta glesbygdsliv, men det finns mer. För båda Ölandskommunerna föreligger en hel del positivt att ägna sig åt om politikerna bara för en stund kunde släppa tankarna på skolnedläggningar.

Kommunerna kunde verka för detta:

• Se till att det finns omedelbart byggbara tomter från södra udden till den norra.

• Se till att det lokaliseras minst en, helst två, bensinstationer till östra Öland.

• Hjälpa Byxelkrok att etablera en bensinstation där gamla ”Pump” ligger, det kunde ske genom att kommunen underlättade marksaneringen, kanske tog hand om den. Att denna stora turistort saknar en bensinstation är nästan som en kommunal skandal.

• Se till att det finns acceptabla mottagningsförhållanden för mobiltelefoni över hela Öland. Eftersom dator och mobiltelefon sammansmälter tack vare trådlöst bredband blir detta allt viktigare.

• Se till att det blir anständiga TV-bilder längs östra sidan och på norra Öland.

• Se till att det skapas ett sammanhållet program för glesbygdsutveckling som omfattar hela Öland.

När till exempel Borgholms kommun håller konferenser om hur stadens handel skall klara sig i konkurrensen med det nya som växer fram i Kalmar kanske man kunde ägna en tanke åt hur befolkningen i öster och norr, kundunderlaget för Borgholm, skall kunna leva kvar och helst bli större. Detta eviga ältande om skolnedläggninar känns direkt tröttande och kontraproduktivt när det finns så mycket annat att ägna sig, sådant som leder framåt. Alla skolor kvar, även den i Bredsättra, det måste vara den självklara utgångspunkten för framtidsdiskussionen.

ÖLANDSBRON

På söndagseftermiddagen syntes två djärva cyklister ta sig över Ölandsbron i blåsten. Det var väl de sista för i år, sedan slår vägverket till med cykelförbud. Men skall det verkligen vara nödvändigt? Skulle inte bilisterna kunna maka lite på sig och cyklisterna ges utrymme – en bro för alla!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.