Linné i våra hjärtan
Under de tre senaste månaderna har det kommit ut ett tiotal böcker med anledning av att det i år är 300 år sedan vår världsberömde botaniker Carl von Linné föddes i småländska Stenbrohult.
Den som googlar på uttrycket i Linnés fotspår får 66 500 träff just på det uttrycket - överallt, från Nova Sembljas fjäll till Ceylons brända dalar, var helst en usling finns och bor, så nog går denne i Linnés fotspår. En tidning på andra sidan Ölandsbron har just inlett en artikelserie med den unika loggan I Linnés fotspår, var får den tidningen alla sina kreativa uppslag ifrån?
Ölandsbladet var tidigt ute som ni minns med en rad Linnécitat, så vi kan inte svära oss fria, men medge att citaten var ett lite mer stillsamt firande, ganska anspråkslöst. Vi har dessutom haft en lång, välskriven och inträngande artikelserie om Linné författad av Anders Johansson. Det har blivit en bok av artiklarna, kritisk och ifrågasättande, vilket känns befriande mitt i all panegyrik.
Under året kommer det att hållas omkring 300 Linnéarrangemang kryddat med fem stora nationella projekt. På Kalmar stadsbibliotek kan man titta på en nyöppnad utställning med all förekommande Linnélitteratur och sist och slutligen lanseras Linné som Mr Flower Power i ett skolprojekt.
På Öland, har vi hört, kommer till och med golfarna att kunna fira Linné under en speciell dag kallad Orchidé in hole, eller något sådant lustigt.
Den 28 januari invigs Linné-året i Växjö av kungaparet. Ett musikstycke kallat Linnaues Rex skrivet av Ola Salo framförs liksom en barnvisa av Barbro Lindgren med musik av Georg Riedel.
Men mitt i allt detta pampiga Linnéöverdåd finns Linné själv; gå till urpsprungstexterna när ni tröttnat på det officiella : Öländska resan (Blomsterkonungen), Nemesis Divina (den hämndgirige och sure Linné) och Om sättet att tillhopa gå (Den levnadsvise och humoristiske Linné). På nätet finns den underbara Örtaboken:
http://www.linnaeus.nu/ortaboken/
Nu går vi ut i naturen och vad hittar vi väl där? Jo, en blommande tusensköna mitt i gräsmattan denna förunderliga vinter den 12 januari då det är åtta grader varmt. Vad skulle Linné sagt om den, så här års?