Linné för hela slanten
I dag blir det Linné för hela slanten, och förhoppningsvis tröttnar ni inte utan hänger med fram till jubiléet nästa år då vi skall fira den geniale svensk som upptäckte naturen åt oss, ty utan Linné hade svenskarna inte haft den unika känslan för djur och natur; man kan säga att Linné formulerade det bästa i den svenska nationalismen, naturkänslan. Denna känsla är både rörande och naiv, men det är en djupt känd känsla, vår bästa arvedel, en vördnad inför Guds Ordning: Jag har skådat Gud på ryggen, som Linné skrev.
Helt avgjort skapade Linné den bild av Öland som alla som vistats på Öland kortare eller längre perioder bär med sig. Ölandsbladets pågående citatsamling visar, att varje ölänning, född här eller inte, bär ett älskat Linnécitat i ränseln under jordevandringen.
Ragnhild Boström, de öländska kyrkornas store historiker och skildrare, skriver från Stockholm den 25 april i år, att Linné är min ständige följeslagare, och att det svårt att ur rikedomen välja ett enda citat, men ett kan vara från den 5 juni år 1741 då det handlade om pingstlekarna i Borrum, Mörbylånga:
En stor lund av hassel och ek där i alla tider invånarna ifrån ön sig samlat pingstdag och annandag pingst, här att leka efter gudstjänsten; prästerna stå nu mycket emot denna urminnes hävd, föregivande att mången flicka här dansat sig ofärdig...
I originalmanus står egentligen, berättar Ragnhild, att mången innocent (oskyldig) flicka här lekt för hårt med bonddrängarna, den tidens dansbaneelände således (men med rent hedniska förtecken).
Samma dag gör Linne dendrokronologiska uppteckningar efter det han sett på en ekstubbe, han avläste alltså årsringarna : starka vintrar var det 1587, 1658, 1708 och 1709.
Ragnhild Boström berättar också om myrlejonen i Byrum, en Linné-passage som är hennes favorit. Dessa hemska myrlejon ligger i en sandgrop och äter upp allt levande som faller ner däri.
På 1950-talet, då mina söner och deras kusiner var små, fann vi myrlejonen i Byrum med ledning av av Linnés beskrivning : Ritningar liksom en pisksnärt varit löst dragen över sanden, det var Linnés beskrivning för att finna myrlejoneet. Men när vi såg myrorna falla ner i gropen, blev det yngsta barnet så förtvivlat, att vi hastigt fick avbryta studiet av myrlejon och skynda ner till badstranden.
Så berättar Ragnhild om sin Linné.
------------------
Fler Linné-citat kan sändas till kurt.lundgren@olandsbladet.se
-------------------