Annons

Lex Lindgren och Carlssons kula

Ledare • Publicerad 12 oktober 2009

Att efter sju år som chef för ett län som Kalmar berätta för sina överordnade i Stockholm om sakernas sorgliga tillstånd är inte mer än rätt. Även om beskrivningen av tillståndet för Kalmar län med avseende på infrastruktur och statliga satsningar målas i mörkaste svart. Landshövding Sven Lindgren gick på lördagen ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där han beskriver Kalmar län som en glömd del av Sverige, med en åldrad befolkning, med lägst utbildningsnivå i Sverige och med samma problem som brukar tillskrivas de så kallade skogslänen som regeringen alltid månat om till skillnad mot Kalmar län.

Han har flera gånger påpekat att statlig närvaro behövs i sina samtal med Stockholm men de senaste årtiondena försvinner statliga jobb till Växjö, Jönköping, Norrköping och Kristianstad. Sådan har utvecklingen varit och något trendbrott finns inte i sikte. Kalmar län är ett av två i Sverige som inte har något statligt huvudkontor. Och järnvägen är ett sorgligt kapitel. Lindgren beklagar att efter en timmas resa mot Stockholm på väg mot Alvesta är resenären längre från Stockholm än vid starten i Kalmar.

Annons

Christer Jonsson, centerpartistiskt landstingsråd ger sig in i debatten och anser att svartmålningen av läget för Kalmar län i landshövdingens debattartikel är en av de värsta litanior han läst på länge. Han kallar Sven Lindgren en landshövding i opposition mot sin uppdragsgivare.

Klart att Lindgren ska vara lojal sin arbetsgivare men att påtala vilka problem länet dras med i åratal utan att någonting händer för att sedan välja att lyfta debatten offentligt är modigt. Han vill Kalmar läns väl och vad ska han göra när ingenting hänt? Hålla tyst, nej det är fegt. Det blev en Lex Lindgren till slut.

Uffe en modig kille

Att göra reklam för en konkurrent är ibland riktigt roligt. Läste i lördagens Östra Småland om chefredaktören Ulf Carlsson som vägde sig på pallvågen på tidningens tryckeri och fick en chock. Den digitala vågen visade 101 kilo och efter en match med ett måttband runt den runda kulan skriver han att midjemåttet är 108 centimeter. Han är omslagspojke på förstasidan så vi tippar att personalen får tårta under måndagen, för det är tradition på en tidning med egna medarbetare på bild på förstasidan. Fast Ulf Carlsson, chefredaktören, får väl låta bli att smaka om han ska nå sin gamla vikt på 78 kilo.

Träffade den kulmagade chefredaktören på stan i helgen. Han såg inte alls speciellt tjock ut, tvärtom. Glad och välmående lagom krallig där under jackan. Så ta det lugnt chefredaktörn med kilona, kanhända har pallvågen en felmarginal på tio procent. Du är en lagom tjock kille i dina bästa år. En modig sådan som omslagskille i din tidning!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons