unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ledaren: Pandemin har i alla fall visat hur viktiga besöken är på våra äldreboenden

Från 1 oktober släpps besöksförbudet till våra äldreboenden. På Öland har våra äldreboenden dessbättre klarat sig hyggligt mot pandemin.
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Varje dödsfall, varje ny smittad är förstås ett misslyckande. Men i förhållande till vad som kunde ha blivit så har Mörbylånga och Borgholms kommuner klarat covid-19 bra. Hittills, måste man alltid tillägga.

Det är möjligt att den officiella statistiken kommer att revideras framöver, men just nu säger siffrorna att fem personer avlidit av eller med covid-19 i Mörbylånga och mellan två och fyra i Borgholms kommun (exakta siffran sägs inte med hänvisning till patientsekretess).

Det har riktats kritik mot hur våra äldre har skyddats även i våra Ölandskommuner. En del befogad kritik, men mycket obefogad också.

Fortfarande är det för tidigt att slutsummera. Kommer det en andravåg, en tredjevåg? Det är så mycket vi inte visste om pandemier och fortfarande inte vet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Vi ska ha klart för oss att covid-19 kom från ingenstans. Men snabbt vidtogs kreativa lösningar.

Beredskapen, hur man ju förbereder sig för en pandemi, var sådär. Bara Mörbylånga kommun fick beställa in 600 000 handskar, eftersom både det och masker saknades.

Vi hade också ett par smittade inom den öländska omsorgen, innan skyddsutrustningen var på plats och personalen utbildats.

Från slutet av april hade personal skyddsutrustning såsom visir och handskar. Besöksmöjligheter upprättades i anslutning till äldreboenden.

Jag har själv sett hur äldre kunnat möta besökare mellan äppelträden vid Äppeltomten i Färjestaden, åtskilda av ett plexiglas.

”Mötet i äppellunden, det låter som en filmtitel”, har jag tänkt när jag sett hur människor träffats över generationsgränser.

På ett sätt har arbetet med att säkerställa möten mellan omsorgstagare och anhöriga lyft en viktig fråga. Den hur betydelsefull besök är för de som bor på våra äldreboenden. Säkert är det en och annan upptagen anhörig som tidigare talat om ”hur mycket det är nu”, som i coronapandemins spår faktiskt förstått att deras besök behövs, att det gör skillnad.

Inget ont utan att det fört något gott med sig.