Annons

Ledaren: ”Här är ett samhälle med växtvärk!”

Nyinflyttning må innebära skattekraft och en yngre arbetskraft. Men allt är inte glass och ballonger för ett samhälle som växer med nära tusen invånare per år.
Publicerad 25 oktober 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Bara det nya området Hållbar Plats i sydöstra Färjestaden har på knappt ett år blir en av Ölands största befolkningsorter. Den kraftigt ökade inflyttningen till Färjestaden skapar problem för samhället. ”Växtvärk”, beskriver Ölandsbladets ledare.
Bara det nya området Hållbar Plats i sydöstra Färjestaden har på knappt ett år blir en av Ölands största befolkningsorter. Den kraftigt ökade inflyttningen till Färjestaden skapar problem för samhället. ”Växtvärk”, beskriver Ölandsbladets ledare.Foto: Peter Boström

Fenomenet går rätt och slätt att kallas för växtvärk.

Allt har inte riktigt hängt med när Färjestaden växer så det knakar. Det är nog också så att signalerna nu är så tydliga och rejäla, att Mörbylånga kommun måste agera direkt. Om man inte vill ha ännu större bekymmer i framtiden.

Annons

Säg ”Färjestaden växer” och du får många söder om Runsbäckskurvan att upprört himla med ögonen. Det heter att Färjestaden bara ”ska ha och ska ha”.

Det ligger något i det. Men ändå är behoven större än eftergifterna. För på bara ett och ett halvt år har ett träskområde förvandlats till Ölands sjätte största bostadsområde. Det är alltså bara Färjestaden i övrigt, Borgholm/Köpingsvik, Mörbylånga, Skogsby, och Algutsrum som är större befolkningsmässigt än området Hållbar Plats i Färjestaden. Bara så att vi har något att förhålla oss till. Större än Löttorp, större än Norra Möckleby, Gårdby och Södra Möckleby.

Lägg därtill alla andra byggprojekt som slutförts eller är på gång i Färjestaden så måste man förstå att detta kräver resurser. Det är också en ny kategori boendeformer vi ser. Förvisso byggs det fortfarande villor, men Färjestaden som klassiskt villaområde börjar byta skepnad med alla sina lägenhetskomplex till en stad och en lite annan sorts befolkning.

”Gängbråk, hot med järnrör, förstörelse i den omfattning att vi för länge sedan passerat pojkstrecksnivån.”

Ganska slående för hur samhället inte hängt med i Färjestadens utveckling är samtalet från vår reporter härom lördagen då vakthavande i polisområde syd i Malmö berättade för reporter att det varit ett gängbråk i Mörbylånga.

”Är du säker?”, frågade vår reporter, ”har du någon adress?”

”Öh, ja, Storgatan. I Torslunda”.

Respekt för att det inte är lätt att sitta i Malmö och ha koll på Öland, men adresserna från 1950-talet bör uppdateras. Vi ser även en ny form av brottslighet som vi inte sett tidigare på Öland i den omfattningen. Drogerna som breder ut sig och har flera direkta kopplingar till vårens alla mord i Kalmar. Gängbråk, hot med järnrör, förstörelse i den omfattning att vi för länge sedan passerat pojkstrecksnivån. Lättare att vara anonym i det större samhället.

Bra och nödvändigt att Mörbylånga kommun tillsammans med polisen nu lyfter problematiken. Organiserade nattvandringar och ökad polisnärvaro är första steg. Men vi kommer heller aldrig ifrån vårt gemensamma ansvar - föräldrar, organisationer och föreningar.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons