Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Visst måste man se om två halvtomma lokaler kan nyttjas bättre!”

Skansenskolans töms på elever till Färjestaden och på kommunhuset har pandemin skapat ett nytt arbetssätt som ger tomma korridorer. Det är faktiskt högst rimligt att se över de kommunala fastigheterna i Mörbylånga.
Högstadieskola men snart också kanske Mörbylångas kommunhus? ”Visst finns det all anledning att se över möjligheterna att samordna de kommunala fastigheterna i Mörbylånga. Två halvtomma lokaler gynnar ingen”, tycker Ölandsbladets Peter Boström.
Högstadieskola men snart också kanske Mörbylångas kommunhus? ”Visst finns det all anledning att se över möjligheterna att samordna de kommunala fastigheterna i Mörbylånga. Två halvtomma lokaler gynnar ingen”, tycker Ölandsbladets Peter Boström.
Foto: Natalia Johansson
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Frågan har studsat i det, under det senaste årets allt tommare lokalerna, Mörbylångas kommunhus. Det bekräftade också Ann Willsund för Ölandsbladet i förra veckan.

Mörbylångas SD-grupp skrev även en motion i ärendet. Motionen drog i och för sig sammanslagningar till sin yttersta spets med maxtak om fem kvadratmeter per arbetsrum för kommunala tjänstemän.

Men om vi bortser från själva ”skrubb-ytan”, så är faktiskt både kommundirektör Ann Willsund och SD-gruppen inne på samma spår.

Grunden handlar om att kommunens fastigheter förvaltas på bästa sätt. En viktig aspekt är förstås ekonomi - att använda de lokaler som ändamålet kräver. Och att använda pengarna där de bäst behövs.

Klart är att Skansenskolan kommer att få tomma lokaler i höst när Färjestadens kommunala högstadium öppnar.

Vad gäller Mörbylångas kommunhus så är framtiden lite mer oviss. Jo, vi har under det senaste året haft tjänstemän som utgått från sitt eget hem med sin yrkesutövning, för att minska smittspridningen. Det finns anledningar tro att utvecklingen med hemmakontor kommer fortsätta i många yrkeskårer även efter pandemin.

I vissa jobb går det att jobba hemifrån och i andra inte. Som kommunal tjänsteman har det visat sig funka - tillgängligheten har du via din dator och telefon ändå.

Den gamla traditionella bilden av att kunna möta sina kommunala företrädare på kommunhuset har nog egentligen inte stämt på många år och under pandemin har den helt förändrats.

När var du själv på kommunhuset? För egen del kan jag inte påminna mig om att jag privat ens någon gång i livet satt min fot på ett kommunhus.

Samtidigt måste Mörbylånga kommun jobba med att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. Att dela ”skrubb” med 28 högstadie-elever är nog inte det som får de vassaste kommunala tjänstemännen att rita på anställningskontrakt.

Men visst finns det all anledning att se över möjligheterna att samordna de kommunala fastigheterna i Mörbylånga. Hur många lägenheter skulle det kunna få plats i Mörbylångas nuvarande kommunkontor? Och vilken effekt skulle en sådan inflyttning ha på orten?

I Mörbylånga som ort finns det farhågor för att ett mindre kommunkontor skulle kunna få negativa konsekvenser för orten som sådan.

Men om alternativet skulle vara ett nytt kommunkontor i Färjestaden så finns det ingen tvekan om vad sydölänningarna skulle föredra!

"Om alternativet skulle vara ett nytt kommunkontor i Färjestaden så finns det ingen tvekan om vad sydölänningarna skulle föredra!"

Läs mer