Annons

Ledare: Viktigt för öländska bönder att tullen ges resurser så ligor stoppas!

GPS-utrustningen som i veckan stals på nio öländska traktorer lär redan vara på väg mot Östeuropa.
Publicerad 24 augusti 2023
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
För att stoppa internationella stöldligor måste Tullverket få större resurser, det anser Ölandsbladets chefredaktör: ”Ett 25-tal personer som dygnet runt ska kontrollera alla flyg, färjor och postkontor i hela sydöstra Sverige - då förstår alla problematiken!”
För att stoppa internationella stöldligor måste Tullverket få större resurser, det anser Ölandsbladets chefredaktör: ”Ett 25-tal personer som dygnet runt ska kontrollera alla flyg, färjor och postkontor i hela sydöstra Sverige - då förstår alla problematiken!”Foto: Peter Boström

Det är vad polisen beskriver för Ölandsbladet. Det är också vad både jordbruksverket och Lantbrukarnas Riksförbund ”vet”.

Sveriges Radio P1 avslöjade i förra veckan att 123 gps-utrustningar stulits i Sverige under 2023 och ingen har återfunnits i landet efter det. Detta var innan stöldraiden på Öland.

Annons

Uppklarningsgraden för stölder av jordbruksredskap är i princip noll.

Stölderna kostar miljontals kronor. Polisen beskriver en ökad efterfrågan i Europa, kriget i Ukraina uppges som en möjlig orsak.

Det krävs samverkan för att komma tillrätta med stölderna som rör sig likt en våg över i stort sett hela södra Sverige. Varnings-appar, grannsamverkan och polis som snabbt rycker ut vid misstankar om brott.

Men kanske ännu viktigare är att Tullverket får resurser. Det gör skillnad.

Inför 2023 fick Tullverket ökat anslag och det märks direkt. Redan första halvåret 2023 lyckades tullen beslagta mer droger än sammanlagt under hela 2022 - drygt 4,5 ton cannabis/kokain.

Väl så, däremot räcker inte resurserna till för att förbättra siffrorna när det gäller sådant som är på väg att lämna landet. Insatserna används för att stoppa inflöde och i prioriteringen är det svårt säga att Tullverket gör fel.

Däremot vore det önskvärt om möjligheterna också ökade att kunna stoppa utflödet från landet. I vart fall kunna försvåra för stöldligor som dammsuger Sverige och lämnar miljonförluster efter sig.

”För den öländska landsbygden, med långt till närmaste polisstation, är en fungerande tullverksamhet en nyckel i kampen mot nationella stöldligor.”
Peter Boström

När man får klart för sig Blekingetullens nuvarande förutsättningar så växer förståelsen för hur omöjligt deras uppdrag är. Ett 25-tal inspektörer arbetar dygnet runt med att kontrollera färjorna i Karlskrona och Karlshamn - flygplatserna i Kalmar, Växjö och Kallinge - samt också posten i Växjö.

Säger det igen. Ett 25-tal personer som dygnet runt ska kontrollera alla flyg, färjor och postkontor i hela sydöstra Sverige - då förstår alla problematiken!

Nummer ett är att se till att regionen i vart fall kan rekrytera ytterligare fem-sex inspektörer, eftersom organisationen på pappret åtminstone ska ha 30 inspektörer.

Annons

Nummer två är att se till att möjliggöra för ytterligare utveckling av tullorganisationen.

Tullverket är i inledningsskedet av en omfattande digitalisering, vilket på kort sikt spås bli resursslukande. Men i det långa loppet är förhoppningen att digitaliseringen ska vara till stor nytta för såväl Tullverket som polisen för att komma till rätta med internationell brottslighet.

För den öländska landsbygden, med långt till närmaste polisstation, är en fungerande tullverksamhet en nyckel i kampen mot nationella stöldligor.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons