GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: ”Vi ska vara tacksamma för de som håller torget vid liv!”

All heder! Att riva upp beslutet om död hand över Mörbylångas torg är för väl.
Publicerad 16 juni 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det kommer en tid då vi lär behöva ta ut avgift för torghandel i Mörbylånga. Men där är vi inte nu. ”Att Mörbylånga hembygdsförening håller en torghandel igång några lördagar per år är en välgärning”, tycker Ölandsbladet.
Det kommer en tid då vi lär behöva ta ut avgift för torghandel i Mörbylånga. Men där är vi inte nu. ”Att Mörbylånga hembygdsförening håller en torghandel igång några lördagar per år är en välgärning”, tycker Ölandsbladet.Foto: Peter Boström

För ingen gynnas av ett ekande tomt torg - inte samhället, inte de omkringliggande rörelserna och i längden heller inte en kommun.

Ni har kanske läst följetongen om torghandeln i Mörbylånga? Det handlar alltså inte om gapande kommers a la Hötorget i Stockholm, utan om ideella krafter i Mörbylånga hembygdsförening som drivs av en ambition att skapa ett levande samhälle.

Under sex lördagar sommartid så brukar hembygdsföreningen ha stånd på torget i Mörbylånga. Det har varit lite försäljning av böcker om Mörbylånga, grönsaker och honung från lokala producenter och kanske någon lott, för att få verksamheten att gå runt. Hembygdsföreningen har stått för tält, bord och stolar.

Sånt där som skapar trivsel, liv och rörelser. Inget som ens påminner om olagligt gynnande. Ingen el eller städning har behövts.

Jo, viss förståelse för att ett kommunalägt torg också måste omfattas av kommunala bestämmelser. Men det är ju inte precis som att torghandlarna slåss om platserna på torget i Mörbylånga. Faktum är att utan hembygdsföreningen så skulle torget blivit helt öde. Det är en välgärning hembygdsföreningen gör som håller en över hundraårig torgtradition vid liv.

”Det är bara en tidsfråga innan Mörbylånga börjar fyllas på än mer, på alla sätt.”

Vi kan konstatera att det inte blev bra när hembygdsföreningen och deras samarbetspartners fick ett prisförslag per kvadratmeter på Mörbylångatorget.

Hatten av för en snar lösning. Det där att släppa prestigen och inse hembygdsföreningens betydelse för den gamla köpingen.

Det är möjligt, faktiskt rent av sannolikt att Mörbylånga kommun kan komma att behöva ompröva sitt beslut i framtiden. För inflyttningen i Norra Viken, Café Söderbönor, den nya ICA-butiken, nya glasscaféet, de fina motionsslingorna, konsten, pubkvällar i hamnen - Mörbylånga är på gång!

Det börjar bli trångt i Färjestaden. Och dyrt. Det är bara en tidsfråga innan Mörbylånga börjar fyllas på än mer, på alla sätt. Och när torghandlarna står i kö för att få plats på Mörbylångas torg - ja då är det absolut rättfärdigat att ta ut en avgift.

Men fram tills dess ska vi vara glada att det finns människor som orkar och vill hålla köpingen vid liv och i rörelse!

Peter BoströmSkicka e-post