1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: Vi måste våga tänka framåt

Försiktigt positiv. En ljusning. Rapporterna från Folkhälsomyndigheten vid de senaste presskonferenserna har andats hopp.

Än är det för tidigt att ta något för givet.

Corona-krisen är inte på något sätt över. Det gäller att vi följer myndigheternas råd, tvättar händerna och håller social distansering. Att rädda liv är prio ett.

Men vi måste ju också samtidigt kunna blicka framåt, till en tid efter corona.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det kan inte betonas nog hur viktig sommar-turismen är för Öland. Att den inte blir som vanligt kan vi räkna med. Men om det kan bli lite lättnader vad gäller resande och folksamlingar framöver, så behöver inte sommaren bli en katastrof heller.

Det är viktigt inte minst för ungdomens skull.

På fredagen rapporterade TT om ett stort ras för sommarjobben i coronans spår.

Under den senaste månaden har 12 534 sommarjobbsplatser anmälts till Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med drygt 23 000 samma period 2019 och drygt 21 000 året dessförinnan.

Man kan förstå företagen; hur ska man våga anställa personal i dessa osäkra tider. Vi hoppas väl alla på att restriktionerna efterhand ska lättas upp och att livet kan återgå till något som liknar normalt. Men vi kan ju inte säkert veta att det blir så inom en månad eller två. För tänkt om restriktionerna håller i sig ända till hösten?

Men som sagt, vi får hoppas på det bästa och planera för det värsta.

Ungdomarna får hoppas på en hyfsat snabb återgång till det normala. För i så fall kan företag inom exempelvis turistnäringen med kort varsel behöva förstärka sin arbetsstyrka.

I andra fall kan det handla om jobb som normalt inte lockar så stort intresse bland svenska ungdomar, som exempelvis bärplockning, där man i vanliga fall anlitar mycket utländsk arbetskraft.

Hur eller hur: det må se dystert ut nu på många håll, men vi måste våga planera också för en tid då restriktioner lättas upp.

På sikt kan corona-utbrottet leda till många förändrade beteenden och nya sätt att arbeta.

Globaliseringen är på tillbakagång och länder ser över sina egna intressen, inte minst vad det gäller livsmedelsförsörjning.

Vi kan också räkna med att digitaliseringen tar ett jättekliv, med färre resor och sammanträden, fler möten på nätet, mer hemarbete.

Också kring detta måste vi planera framåt. Även mitt i en kris måste vi våga tänka framåt.

Läs mer

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Öland

Krönika: Tankar från vallen, heden och mossen

Naturen har en enastående förmåga att läka. Inte bara sig själv utan också i många fall skavanker och trasighet hos oss människor.

Insändare

Insändare: Låt det ekologiska jordbruket växa i Kalmar län

Dagligvaruhandeln och konsumenter i Kalmar län kan bidra genom aktiva val.

Öland

Sommarrösten: Cecilia Uddén om sin öländska uppväxt och livet som Mellanösternkorre

Dagens öländska sommarröst är Cecilia Uddén som bland annat berättar om när hon blev kidnappad av Hizbollah.

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Öland

Lyssna på årets öländska sommarröster

Mycket är annorlunda på Öland i sommar. Men Ölandsbladets sommarröster kommer att höras som vanligt.