Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ledare: Vi måste hålla i och hålla ut ännu ett tag

När de första vaccinationsplanerna presenterades trodde väl de flesta att påsken skulle bli en vändpunkt mot en mer normal vardag.
Vi får hålla avstånd ett tag till.
Vi får hålla avstånd ett tag till.
Foto: Kenth Jönsson
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Men som läget är nu verkar målet att hinna vaccinera alla innan midsommar som en utopi.

Under torsdagen meddelades att Sverige åter ska börja vaccinera med Astra Zeneca, dock bara de till de som är över 65 år.

– Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland de äldre, meddelade Anders Tegnell på en pressträff.

Statistiken visar att vaccinationerna gett effekt bland de äldre. Fram till i torsdags hade över en miljon svenskar fått sin första dos vaccin, en halv miljon svenskar hade fått två doser. Av de med hemtjänst hade 47 procent fått två doser.

Men tidsplanen för vaccinationerna är osäker. Samtidigt som vaccinationerna inte levererats i den omfattning som utlovats så riskerar allt fler i yngre åldersgrupper än folkpensionärer att bli sjuka. Många blir också så illa däran att de behöver vård på sjukhus.

Variationer av covid-19 är mer smittsamma och det märker vi inte minst i Kalmar län.

”Allvarligt läge” konstaterade länets smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin vid en presskonferens i veckan och nämner speciellt att den brittiska varianten av covid-19 gör att läget förvärrats.

Under torsdagen ökade antalet smittade i länet rejält och även på Öland noterades en ökning.

Nu väntar en påsk då många kommer till Öland för att se till sina sommarhus, för att spela golf, för att njuta av naturen, för att skåda fåglar, för att uppleva Öland i vårskrud.

Samtidigt är det många restauranger och etablissemang som öppnar för säsongen i samband med påsk. Även under en pandemi måste man kunna blicka framåt.

Det gäller att alla, bofasta som tillresta, tar sitt ansvar. Reglerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om man är sjuk förändras ju inte för att man är på annan ort.

Vi har lärt oss att coronapandemin är som ett maratonlopp. Vi är inte i mål på länge än.

Representanten från Svenskt Näringsliv som i början av pandemin för ett år sedan ville ha ett slutdatum för regeringens restriktioner hade väl svimmat om svaret blivit: ”hösten 2021”.

I nuläget, med vaccinationer som dröjer och varianter av viruset som ökar smittspridningen, står det klart för de flesta av oss att vi får leva med några former av restriktioner under hela detta år. Men förhoppningsvis kan väl sommaren och hösten innebära en återgång till en bättre värld. Tills dess får vi hålla i och hålla ut.

Läs mer