Annons

Ledare: Vi behöver mer rörelse, både bland unga och äldre

Vad vore vi utan våra ungdomsledare? Den frågan kan man verkligen ställa sig efter att ha varit med på Ölands idrottsgala.
Ledare • Publicerad 4 december 2022 • Uppdaterad 5 december 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Motionsutmaningar för medarbetare på Ölandsbladet.
Motionsutmaningar för medarbetare på Ölandsbladet.

Galan hyllar enskilda idrottare och lag som gjort stora insatser. Men även de ledare som gör det möjligt.

Det är en av de bästa sakerna med idrottsgalan, att de som ofta inte syns så mycket verkligen får sin tid i rampljuset.

Annons

Det kan handla om styrelseledamöter som under ett stort antal år sett till att föreningslivet fungerar.

Det kan handla om idrottsledare som lägger ner en stor del av sin fritid för att fler ska kunna hålla på med sina idrotter.

För rörelse, det är viktigt. I det stora och det lilla.

I kontorsmiljö kan det vara så enkelt som att helt enkelt bara höja skrivbordet och stå upp och jobba en stund. Eller ta en lunchpromenad med en kollega.

På Ölandsbladets redaktion i Borgholm finns lappar med olika motionsutmaningar, några enkla, andra mer krävande, för att hålla igång under arbetsdagen.

Man kan inte sitta framför tangentbordet hela tiden.

Det är en lärdom som många behöver.

Många svenskar är stillasittande större delen av dagen. Särskilt högutbildade män. Drygt 30 procent av män med eftergymnasial utbildning uppger att de sitter stilla minst tio timmar per dag. Det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten på Idrottsstatistik.se.

Barn och ungdomar rör sig för lite, även efter pandemin. Centrum för idrottsforskning, Cif, har på regeringens uppdrag har analyserat pandemins effekter på barn- och ungdomsidrotten. Deras rapport visar att deltagartillfällena gick ner med omkring tio procent.

Nu kan man ju röra sig på andra sätt och på egen hand istället för att nyttja föreningsidrotten.

Annons

Men det är viktigt att vi är uppmärksamma på hur det ser ut framöver.

En miniminivå för barn är fysisk aktivitet under 60 minuter per dag. Det kan ju röra sig om allt från cykling eller promenad till skolan, lekar, skolidrott, föreningsidrott och egen träning.

För folkhälsans skull är det viktigt att både föräldrar och skola uppmanar till rörelse. Skärmtiden får gärna minska till förmån för fysisk aktivitet.

Kenth JönssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons