Annons

Ledare: ”Varning för obehaglig text om hur anfallet mot Öland skulle kunna se ut”

Så om Ryssland först bombar Öland är det ingen fara, för då kommer svenska styrkor att bomba Öland?
Publicerad 12 maj 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
De så kallade experter som säger att Öland saknar militäriskt intresse delas uppenbarligen inte av Nato. Det visar de senaste åren Nato-övningar på Öland. Ölandsbladets ledarredaktion beskriver ett otäckt händelseförlopp med en kvarts miljon turistande människor på en ö som överraskas av ett ryskt blixtangrepp.
De så kallade experter som säger att Öland saknar militäriskt intresse delas uppenbarligen inte av Nato. Det visar de senaste åren Nato-övningar på Öland. Ölandsbladets ledarredaktion beskriver ett otäckt händelseförlopp med en kvarts miljon turistande människor på en ö som överraskas av ett ryskt blixtangrepp.Foto: Alexander Jensen

På något annat sätt går det inte att tolka ett par av de högre militärer som den senaste tiden kallar ölänningarnas frågor kring rustningen av Gotland och Bornholm, samt den totala militära frånvaron på Öland som ”stolleprov”.

Okej, tänk scenariot: Midsommardagen – 250 000 mer eller mindre bakfulla människor på Öland. En svensk storhelg med minimal beredskap. Den ryska övningen på neutralt vatten mitt i Östersjön, viker plötsligt av mot Öland och Gotland.

Annons

Över Ölands öppna marker singlar fallskärmshoppare ned som förtrupper. Svenskt försvar hinner inte fatta vad som hänt förrän landstigningsbåtarna, som ryssarna har tränat med i Östersjön senaste åren, slår upp portarna vid Böda Sand, Bläsinge och Ottenby.

Fyra kraftiga smällar senare så är Ölandsbron borta och hamnarna i Byxelkrok, Färjestaden och Degerhamn satta ur spel. Var det sabotage, något av Su 27-planen eller var de inrullande styrkorna så snabba?

”Ölands plats för signalspaning över Östersjön har på bara timmar slagits ut. Kungafamiljen tas som gisslan.”

De ryska styrkorna möter i princip noll motstånd. Några av fiendens rörliga avfyrningsramper ställs upp på Alvaret, men även några i centrala Färjestaden och Borgholm. Där bor det som flest ölänningar, vilka nu används som mänskliga sköldar av ryssarna mot de av svenska militärer utlovade raketskjutningarna från fastlandet.

Ölands plats för signalspaning över Östersjön har på bara timmar slagits ut. Kungafamiljen tas som gisslan.

Och skyddsrummen på Öland, som inte ens rymmer procent av de 26 000 bofasta ölänningarna, hur ska de kunna ta emot sommarflödet på en kvarts miljon människor?

Från våra mindre hamnar görs det försök att ta emot mat och mediciner från fastlandet. Allt försvåras av att de små båtarna på Kalmarsund blir lätta skjutmål för den ryska elden.

På bara några dagar är livsmedelssituationen kritisk på ön och våra små hälsocentraler får hjälpligt försöka lösa förlossningar, hjärtstillestånd och alla skador som krigets inledningsfas fört med sig. Försök görs att använda veterinärklinikens röntgenutrustning.

Elen och all telefontrafik är utslagen. Det räcker bokstavligt att motståndaren drar ur en enda sladd.

Låter det obehagligt? Otänkbart? Förhoppningsvis, men ungefär det här händelseförloppet finns återgivet i Lars Wilderängs romaner om hur det ryska anfallet mot Sverige skulle kunna se ut. Wilderäng som idag också är en av våra mest följda försvarsexperter via blogg och twitter.

Att Öland skulle vara militärt ointressant är förstås helt nonsens. Den före detta överstelöjtnant eller vad det nu månde vara som säger så har inte sett var Nato-styrkorna valt för platser när de samövat med svenska försvaret – Öland, vid i stort sett varje storövning.

Annons

Tror ni inte att det säger lite om Ölands militärbetydelse i Östersjön?

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons